Uduste: aitab riigi deklaratiivsetest avaldustest ja teisi ärakasutavast umbrohust

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Uduste
Kaido Uduste Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Süvenevad probleemid ja rahulolematus ühiskonnas näitavad, et riigi deklaratiivsetest avaldustest ja meediakampaaniatest uueks kvaliteedihüppeks inimeste intellektuaalse omandi kaitsel enam ei piisa, leiab Ameerika Kaubanduskoja intellektuaalomandi kaitse komitee liige ja advokaat Kaido Uduste.

«Kõikjal maailmas põrkuvad kaks vastandlikku maailmavaadet, millest üks põhineb teiste omandi ärakasutamisel ja teine omaenda innovatsiooni loomisel ja edukaks arendamisel. Esimene neist on kiire ja lühiajaline võimalus mingi tulemuse saavutamiseks, teine aga on parim ja kestvaim lahendus,» ütles Kaido Uduste.

Advokaadi sõnul on probleem see, et «esimene on kui umbrohi, mis ei lase teisel juurduda, kasvada ega valmida».

«Ühiskonna ja majanduse arengu parandamiseks tuleb väärtustada ja efektiivselt kaitsta intellektuaalomandit, sest see annab võimaluse luua uusi ja erilisi lahendusi, mida hinnatakse ka mujal maailmas,» lisas Uduste.

«Meil võib olla kilomeetrite viisi häid seadusi, aga kui neid ei täideta, siis ei tee need meie elu paremaks. Innovatsiooni ja selle kaitsmise efektiivsus sõltub sisuliselt igaühest,» lisas ta.

Ameerika Kaubanduskoda koos Eesti Intellektuaalomandi ja Tehnoloogiasiirde Keskusega korraldavad järgmisel kolmapäeval Tehnopolis intellektuaalse omandi kaitsele pühendatud  avaliku ümarlaua. Selle avab Ameerika Ühendriikide suursaatkonna majandusnõunik Nicole Johnson.

Ameerika Kaubanduskoda tutvustab ümarlaual intellektuaalomandi kaitse poliitikadokumenti ehk nn valget paberit, milles tuuakse välja intellektuaalomandi kaitse põhilised probleemid Eestis ja tehakse ettepanekud olukorra parandamiseks. Pärast ümarlauda edastatakse probleemid ja tegevussoovitused riigikogule ja valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles