Mobiiltelefonitootjad ühtlustavad euroliidus kasutatavad laadijad

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on erinevaid laadijaid 30.
Praegu on erinevaid laadijaid 30. Foto: EGERT KAMENIK/PM/EMF

Suuremad mobiiltelefonide tootjad nõustusid Euroopa Komisjoni ettepanekuga ühtlustada euroliidus kasutatavate mobiiltelefonide laadijad, et ära hoida asjatult tekkivaid jäätmeid.

Asjaolu, et eri tüüpi mobiiltelefonid nõuavad erinevaid laadijaid, põhjustab Euroopa Komisjoni hinnangul kasutajatele ebamugavusi ja tekitab asjatuid jäätmeid.

Euroopa Komisjon kutsus telefonitootjaid üles seda probleemi vabatahtlikult lahendama, et vältida sellekohase õigusakti vastuvõtmist.

Vastuseks komisjoni üleskutsele nõustusid juhtivad mobiiltelefonitootjad ühtlustama Euroopa Liidus kasutatavad laadijad.

Universaallaadijaga mobiiltelefonide esimene põlvkond peaks jõudma euroliidu turule juba järgmisel aastal.  Täna komisjonile esitatud vastastikuse mõistmise memorandumis lubavad ettevõtjad tagada laadijate kokkusobivuse telefonidega mikro-USB-ühenduspesa kaudu.

«Mul on väga hea meel, et telefonitootjad jõudsid kokkuleppele, mis muudab tarbijate elu palju kergemaks. Peagi saavad nad oma telefoni uue universaallaadijaga kõikjal laadida. See tähendab ühtlasi elektroonikajäätmete vähenemist, sest uut telefoni ostes ei pea enam vana laadijat ära viskama. Eriti hea meel on tõdeda, et selle lahenduseni jõuti iseregulatsiooni teel. Seetõttu ei pea komisjon õigusloomet vajalikuks,» märkis Euroopa Komisjoni asepresident, ettevõtluse ja tööstuse volinik Günter Verheugen.

Praegu kasutatakse ELis mobiiltelefonide laadimiseks hulka erinevaid laadijaid, millest mitmeid saab kasutada ainult kindla telefonitüübiga.

Peaaegu igas majapidamises leidub hunnik laadijaid, mida enam ei kasutata. Nende vanade laadijate äraviskamisel tekib mitu tuhat tonni jäätmeid aastas.

Memorandumile järgneb uue ELi standardi vastuvõtmine. Uus standard tagab uue põlvkonna mobiiltelefonide ohutu kasutamise ja raadiohäirete lakkamise.

Vastastikuse mõistmise memorandumile kirjutasid alla Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson ja Texas Instruments.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles