Tulekul suurema kasuteguriga OLED-ekraanid

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Tavaliselt basseini- ja joogivee puhastamiseks kasutatava kloori üliõhuke kiht võib viia läbimurdeni järgmise põlvkonna lameekraanide ja valgustustehnoloogia arendamisel, vahendab Tartu Ülikooli teadusuudiste portaal Novaator.ee.


Toronto ülikooli teadlased Michael G. Helander, Zhibin Wang ja Zheng-Hong Lu avastasid lihtsa meetodi, kuidas kloori abil orgaaniliste valgusdioodekraanide (OLED) ehitust oluliselt lihtsustada ning samas tõsta märkimisväärselt nende kasutegurit, kirjutas Science Daily. 

Tänapäevaste lameekraanide juures kasutusel oleva elektroodi indium-tina-oksiidi (ITO) katmine imeõhukese läbimõõduga kloori kihiga aitas teadlastel luua keskkonna, mis võimaldab tõhusat elektriühendust, välistades samas vajaduse praegustes OLED seadmetes leiduvate mitmete erinevate ja kallite kihtide kasutamiseks.

Helanderi sõnul selgus, et kõigest aatomi läbimõõduga kloorikihi tekitamine ITO pinnale on üllatavalt lihtne.

Kloorimiseks kasutasid teadlased ultraviolettkiirgust, mis välistab vajaduse kasutada gaasilises olekus kloori ning muudab kogu protseduuri turvaliseks ja usaldusväärseks.

Võrdlus näitas, et kloori kasutava rohelist valgust emiteeriva OLED ekraani kasutegur on väga kõrge heleduse juures tavalise OLED-ekraaniga võrreldes enam kui kahekordne.

Uurimistulemused avaldati ajakirjas Science.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles