RIA tunnistab: ID-kaardi uuendamise süsteemide töö on tugevalt häiritud (13)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ID-kaarti on tabanud tavapärasest suurem turvanõrkus, mistõttu peavad kiirkorras kaardi sertifikaadid uuendama need, kes kasutavad tihedalt e-teenuseid ja kasutavad seejuures ID-kaarti peamise autentimisvahendina.
Eesti ID-kaarti on tabanud tavapärasest suurem turvanõrkus, mistõttu peavad kiirkorras kaardi sertifikaadid uuendama need, kes kasutavad tihedalt e-teenuseid ja kasutavad seejuures ID-kaarti peamise autentimisvahendina. Foto: Erik Prozes

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) tunnistab, et turvariskist vaevatud ID-kaartide uuendamise süsteemide töö on eilse ja tänase öö tulemusel suurte koormuste tõttu tugevalt häiritud.

RIA teatel on alates 25. oktoobrist, mil rakendus testimiseks üles pandi oma kaardi kauguuendanud  21 000 inimest. PPA teenindustes on uuendatud kaarte kokku väljastatud sellest kuupäevast ligi 4700.

Turvariskiga ID-kaarte on aga 800 000.

«Süsteeme on öö jooksul parandatud, kuid jätkuvalt esineb tõrkeid, mistõttu kõik soovijad ei ole saanud ID-kaarti uuendada,» märgib RIA. «RIA tehnikud tegelevad aktiivselt süsteemide töökindluse tõstmisega.»

Kaardi uuendamise protsessi on kaasatud nelja asutuse infosüsteemid ning kui üks neist tõrgub või ei pea vastu, on automaatselt takistatud ka teiste töö.

«Jätkuvalt soovitame inimestele kannatlikku meelt. Uuendama ootame ennekõike inimesi, kes kasutavad ID-kaarti elektrooniliselt iga päev, sh töövahendina  ja see on ainus autentimisvahend,» ütles RIA esindaja Helen Uldrich Postimehele.

Kes kaarti elektrooniliselt ei kasuta – ei logi sisse e-teenustesse, ei anna digiallkirja – või kasutavad seda vaid kord aastas tulude deklareerimiseks, ei pea uuendamisega kiirustama. Samuti need inimesed, kes kasutavad ID-kaarti vaid reisidokumendi või kliendikaardina, sest need jäävad toimima ka pärast sertifikaatide peatamist ja tühistamist.

Turvariskiga ID-kaarte saab uuendada kuni 31. märtsini 2018. Alates 1. aprillist 2018 sertifikaadid tühistatakse. See tähendab, et seda kaarti enam uuendada ei saa ning elektrooniliseks kasutamiseks tuleb taotleda uus kaart. Isikut tõendava dokumendina kehtib kaart sellel märgitud kuupäevani.

RIA annab lähiajal teada, millal peatatakse turvariskiga ID-kaartide sertifikaadid, misjärel neid enam IT-süsteemides kasutada ei saa.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles