Video: Jaapan hakkab ületöötajaid droonidega koju peletama

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapanil on teadupärast tõsine probleem ületöötamisega, millest on saanud suur risk rahva tervisele. Üks uus ja võrdlemisi ekstsentriline lahendus on nende koju peletamine valjult muusikat mängivate droonidega.

Leiutise taga on telekomihiiglane NTT ja bürootarvete ettevõte Taisei, kes tahavad paigaldada kontoritesse ette määratud patrull-marsuutidega droonid, kes salvestavad kõike, mida nad näevad.

Liiga kauaks kontorisse jäänud töötajatele hakatakse jutti ja valjult mängima laulu Auld Lang Syne. Tavaliselt mängivad seda meloodiat Jaapani kaubamajad kui nad hakkavad sulgema.

Taisei alustab süsteemi testimist 2018. aasta aprillis. Teenuse maksmine läheb firmadele maksma kusagil 450 dollarit kuus.

Kardetavasti ei hakka töötajate ahistamine muusikaga aga kuigi hästi mõjuma, sest sellisel juhul võtavad nad töö lihtsalt koju kaasa. Jaapani sotsioloogide sõnul ei vähene ületöötamine nii kaua kuni töökeskkondades valitseb «võidu töötamise» kultuur, liiga suured töökogused ja ebapraktilised töömeetodid.

Ületöötamine põhjustab Jaapanis iga aasta tuhandeid surmajuhtumeid. Eelmisel aastal läbi viidud uuringu järgi töötab keskmine jaapanlane nädalas vähemalt 49 tundi. Enamus hukkunutest on vanuselt 30-ndates ja 40-ndates. Surma põhjustab enamasti südamerabandus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles