Espressomasin – arvesta kulutusega, kuid oota kvaliteeti

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käppmasinaga kohvi valmistamine nõuab pusimist ja oskusi.
Käppmasinaga kohvi valmistamine nõuab pusimist ja oskusi. Foto: Corbis

Uus kodu värskelt käes või vanale remondiga uus hingamine antud. Nüüd tahaks saavutatut mõnusalt nautida. Miks minna õhtuti välja istuma, kui saab olla hubases kodus ja nautida maailma parimat kohvi?

Kuigi espressomasinate suurem müügikasv jääb 2005. ja 2007. aasta vahele, siis majanduslangus ei ole langetanud nõudlust kvaliteetsete kohvimasinate järele.

Endiselt on neid, kes soovivad kodus valmistada kvaliteetset cappuccino't, latte't või macchiato't. Kuid valik on rikkalik ja hinnad algavad 1000 kroonist ja lõpevad 40 000 krooniga. Kuidas leida endale sobivaim kohvimasin?

Jura kohvimasinate maaletooja Infomeltoni juht Silver Rits aitab küsida küsimusi ja neile vastuseid leida.

Nagu iga ostuga, tuleb enne ostmist endale hulk küsimusi esitada ja neile võimalikult ausalt vastata. Esmalt peaks mõtlema, kui palju kohvijoojaid peres on ja mida juua soovitakse – kas «musta kohvi», piimakohvi või mõlemaid.

Tähtis on ka paika panna, kui tähtis on hind, disain või kasutamismugavus. Kõige valusam võib olla hinda puudutav küsimus – Silver Ritsi sõnul odavat ja head korraga üldjuhul ei saa.

Automaatne või manuaalne masin?

Odavamate espressomasinate hinnad algavad tuhandest kroonist. Selles hinnaklassis pakutakse traditsioonilisi niinimetatud käppmasinaid, kus kogu suur osa kohvivalmistamise tööst tuleb käsitsi ära teha.

«Koduse masina ja kodutarbija oskuste taset arvestades on väga hea tulemuse saavutamine keeruline,» räägib Rits, mainides, et lisaks espressomasinale on vaja juurde osta kohvijahvati ehk kohviveski.

«Kohvikutes on selline masin omal kohal, kuna treenitud barista käe all on tulemus väga hea ning tänu mitmele kohvigrupile on masina jõudlus reeglina suurem kui täisautomaatsel masinal,» ütleb Silver Rits. Seega eeldab käppmasin sügavamat huvi kohvi vastu.

Hea tulemuse saamiseks peab kodune kohvimeister tundma jahvatusastme tähtsust ja reguleerimist, kohvi doseerimist ja pakkimistehnikaid. Vajalik on oskus õige kogus kohvi portafiltrisse ehk käppa panna ja see tamperiga kokku pressida nii, et kohvijook oleks ühtlane ja tihe. «Väiksemgi viga pakkimises mõjutab lõpptulemust,» hoiatab Rits.

Samuti peab kohvimeister tundma masina tööpõhimõtet ehk pumbasurvet ja vee temperatuuri mõju. «Samas muudab selline süvitsiminek kohvivalmistamise omaette rituaaliks,» innustab Rits tõsiseid huvilisi kohvivalmistamisega süvitsi tegelema.

Automaatne kohvimasin on seega sobivam oluliselt laiemale tarbijaskonnale. Nende hinnad algavad 10 000 krooni piirimailt ja ulatuvad kuni 40 000 kroonini. Sellest kallimad on suunatud juba suurema tarbijaskonnaga keskkondadesse nagu näiteks suuremad kontorid või kohvikud.

«Täisautomaatse masina põhieelis on see, et kasutaja peab «oskama» ainult nupule vajutada.» Kohvimasin on varustatud nii veepaagi, kohvijahvati kui ka võimalusega piima vahustada ja kuuma piima valmistada. Samuti saab täisautomaatne masin edukalt hakkama vee soojendamisega, et näiteks teha teed.

Leia oma lemmikoad

Kuigi mitmed espressomasinad oskavad kasutada ka kohvipuru, siis tõelise kohvinaudingu saab kasutades ube, mida masin värskelt täpse koguse jahvatab. Espressomasinatesse sobivad espressokohvi oad, mille pakendilt ka vastava märgise leiab.

Soovitav on osta ube võimalikult väikeses pakis, näiteks 250 grammi kaupa. «Avatud kohvipaki sisu tuleks võimalikult kiirelt ära tarbida, kuna seistes hakkab kohv «liisuma» ja kaotab oma maitseomadused juba mõne päevaga, maksimaalselt nädalaga. Kvaliteetsete kohviubade hinnaks on 200 kuni 300 krooni kilogramm ja sellest jätkub 100 kuni 120 kohvitassi valmistamiseks.»

Vajab hooldamist


Olles teinud suhteliselt kuluka investeeringu espressomasinasse ei tohiks kindlasti unustada selle hooldamist. «Kohvivalmistamise käigus erituvad kohvist rasvad-õlid, mis tuleb pesuaine ja kuuma veega ära pesta,» räägib Silver Rits kohvimasina hooldusvajaduse põhjustest.

Kvaliteetsetel masinatel on selleks puhastustoiminguks integreeritud pesuprogramm, mille käivitamist masin automaatselt nõuab iga paarisaja tassi tagant. Kodustes tingimustes tähendab see masina pesu kord kuu või kahe jooksul.

Selleks kasutatakse pesutabletti, mille hind on 20-30 krooni. Odavamatel masinatel tuleb kohvigrupp masinast ise eemaldada ja seda käsitsi pesta. Siin on aga ohuks kasutajate laiskus ning see, kui masinat ei pesta nii tihti ja korralikult kui oleks vaja.

Teine probleem on seotud katlakiviga. «Selle vastu on parim kaitse veefilter, mis enamikul kohvimasinatel integreeritakse veepaaki,» ütleb Rits. Lisaks katlakivi tekitavatele ühenditele eemaldab see veest ka halva maitse, lõhna ja tervisele kahjulikud osakesed nagu näiteks raskemetallid. Filtrit tuleb samuti paari-kolme kuu tagant vahetada. See maksab 150-180 krooni.

Seega kulub espressomasina hooldamisele kuus umbkaudu 50 kuni 100 krooni kuus, mis Silver Ritsi sõnul on esialgset investeeringut silmas pidades väike summa. «Hästi oluline on kasutada konkreetsele masinale mõeldud hooldusvahendeid,» toonitab ta.

Sellele võib lisanduda hooldus, mis vajab hooldustehniku sekkumist. Hästihooldatud masinatel võib seda juhtuda 2-3 aasta tagant. Sellisel juhul on vaja masin viia spetsialisti juurde. Näiteks vahetatakse siis kohvigrupp, mille hind jääb 1000 ja 1500 krooni piiresse.

Espressomasina otsingutel

Kohvisõber Merit

Kohvisõbraks sain tänu kohvikutes avastatud magusatele latte’dele. Et need maitsevad ka mu elukaaslasele, tekkis soov neid koduski nautida.

Kõigepealt jäid eeskätt soodsama hinna tõttu silma manuaalsed espressomasinad. Oma kohvimeistrist sõbra sõnul on nendega hea kohvi tegemine aga keeruline. Käppa tuleb iga kasutamise järel purust tühjendada, pesta ja uuesti ülihoolikalt kohviga täita.

Lisaks kuulsime, et osal masinatel võivad käpad suhteliselt kiiresti katki minna. Nii hakkasime kiikama automaatsete masinate poole. Eelarve kasvas küll plaanitust kallimaks, kuid ajapikku harjusime ka selle mõttega.

Espressomasinate valik on poodides küllaltki suur, ent kahjuks on enamik masinaid samuti suured. Lisaks oli paljudel keskmise hinnaklassi masinatel mingi meie jaoks oluline funktsioon puudu – näiteks tahtsime masinat, mis võtaks piima otse pakist, mitte ei vahustaks seda ainult auruga kruusis.

Vahepeal avastasime käsitsi latte tegemise – teed presskannuga kohvi valmis, kuumutad piima ja vahustad selle teises presskannus, valad kohvi ja piima kokku. Kohv sai väga hea, aga iga kohvitegemise järel oli kraanikauss nõusid täis. Eriti tüütu oli see siis, kui tahtsime oma külalistele kohvi pakkuda.

Nii jõudsime kindlale veendumusele, et tahame automaatset, nii-öelda ühe nupuvajutusega espressomasinat. Idee sünnist kuni masina ostmiseni kulus 3-4 kuud. Valisime hoolega ja ootasime sobivaid pakkumisi, sest investeering oli küllaltki suur. Nädal tagasi ostsimegi täpselt meie kööki sobiva väikese ja elegantse masina, mis täidab kõik meie soovid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles