Rootsi Saabi paigalseis viis Eesti firma käibest veerandi ja töölt 15 inimest

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötajad Saabi tehases Rootsis.
Töötajad Saabi tehases Rootsis. Foto: SCANPIX

Rootsi autotootja Saabi rahaliste raskuste tõttu oli Talent Plastics Tallinn möödunud aastal sunnitud lahti laskma 15 inimest ning elama üle 25-protsendilise käibelanguse.

Lasnamäel Betooni tänaval asuv firma tootis Saabile plastmassist valmistatavaid salongipuhuri avasid, mis olid mõeldud autotootja 9-3 mudelile.

«Meil läks tubli 30 protsenti toodangust Saabile,» märkis firma juht Kulvo Pendra, täpsustades, et käibest viis Saabi tehase seiskumine möödunud aastal veerandi ning umbes sajapealisest tööjõust 15 inimest.

Talent Plastics ei müünud oma toodangut otse Saabile, vaid ettevõttele, mis omakorda Saabile müüs.

Saab esitas pankrotiavalduse möödunud aasta detsembris, kuid firma tehas seisis juba aprilli lõpust saati.

Aasta teises pooles hakkasid levima kuuldused, et kaks Hiina autotootjat võivad Saabi ära osta, ent kuna Rootsi autofirma endine suuromanik General Motors ähvardas müügi korral ettevõtte ilma jätta olulistest litsentsidest, jäi tehing katki.

Pankrotistunud Saabi vastu on nõudeid enam kui seitsme miljardi krooni eest, põhiliselt on need alltöövõtjatelt.
Seni ei ole teada, mis saab Saabi kaubamärgist, mille üle saavad otsustada Saab AB, Scania AB, pankrotihaldur Mats Emthen ja advokaadifirma Carter.

Saabi sõiduautode ametlik edasimüüja Eestis Viking Motors kinnitas detsembris, et Saabi tootmisüksuse pankrotistumine kohalikele Saabi omanikele mõju ei avalda.

Viking Motorsi juhatuse esimehe Üllar Tanibergi sõnul ei peaks eestimaalastest Saabi omanikud muretsema ei sõidukitele antud garantiide, teeninduse ja hoolduse ega ka varuosade tarnete pärast. Nimelt on Saabi varuosasid valmistav Saab Parts AB juba mõnda aega ettevõtte autotootmisest eraldiseisev firma ning nimetatud ettevõtte tarned jätkuvad.

Ka oli Taniberg kindel, et Saabi tootmine saadakse varsti ühel või teisel moel taas käima.

Talent Plasticsi juht Kulvo Pendra aga nii kindel selles ei olnud ning avaldas tõsist kahtlust, et ettevõttest veel asja saab. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles