Küberintsidendid Hiljutise ründe alla sattusid kohtutäitur ja tööstusfirma

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
USA prokuratuur langes Vene häkkerite rünnaku alla. Foto on illustratiivne.
USA prokuratuur langes Vene häkkerite rünnaku alla. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Riigi Infosüsteemi Amet registreeris eelmisel kuul enam kui sada mõjuga küberintsidenti. ​Lisaks juba teada riigiportaali leketele avastati ka lunavararünnak kohtutäiturile ja ulatuslik rünnak rahvusvahelises küberruumis. 

Juuli keskpaigas nakatus ühe kohtutäituri server lunavaraga. Süsteem taastati värskest tagavarakoopiast. Juuli keskel teavitas RIAt lunavararünnakust ka üks suurem Eesti tööstusettevõte, mille tööd häiriti märkimisväärselt.

«Taoliste rünnakute puhul peab silmas pidama, et ründajad võivad proovida enne krüpteerimist süsteemidest andmeid ka varastada ja lunaraha maksmatajätmise korral nende avalikustamisega ähvardada,» hoiatas RIA. 

Kuu teises pooles teavitati ametit intsidendist haiglas, kus võrguliikluse anomaaliate tõttu olid häiritud haiglasisesed teenused. Selgus, et intsidendi põhjustas haigla töötaja, kes pakkus abi WiFi-ühenduse parandamiseks ja lisas võrku uue seadme, kuid kaablite ringiühendamisega tekitas suurema probleemi, kui see, mida algselt lahendama asuti.

Rahvusvahelises küberruumis andis juulile tooni ulatuslik lunavararünnak USA tarkvaraettevõtte Kaseya pihta. Venemaal tegutseval rühmitusel REvil õnnestus nakatada lunavaraga ligi 1500 ettevõtet 17 erinevast riigist, mis kasutasid kõnealuse ettevõtte pilvepõhist lahendust IT-süsteemide kaughalduseks. Rünnak tabas ka Rootsi Coopi kauplusketti, mis pidi arveldussüsteemi rikke tõttu viieks päevaks sulgema 800 kauplust. 

Täispika ülevaate RIA tegevustest Eesti küberruumi parandamisel ning rahvusvahelistest küberintsidentidest leiab RIA kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles