ChatGPT loonud ettevõte teeb humanoidroboti, et tehisintellekt saaks endale keha (7)

tehnika.postimees.ee
Copy
Tehisintellektifirma OpenAI lubas lisaks ChatGPT vestlusrobotile koostöös 1X-iga välja tuua ka sellise humanoidroboti, mis hakkab inimeste töid tegema. Praegu veel masinad inimestest päris igas valdkonnas üle ei ole, selgus teadlaste uuringust.
Tehisintellektifirma OpenAI lubas lisaks ChatGPT vestlusrobotile koostöös 1X-iga välja tuua ka sellise humanoidroboti, mis hakkab inimeste töid tegema. Praegu veel masinad inimestest päris igas valdkonnas üle ei ole, selgus teadlaste uuringust. Foto: 1X

Palju laineid löönud ChatGPT, mis on idufirma OpenAI loodud suure keelemudeli põhine vestlusrobot, saab peagi endale füüsilise keha. Nimelt plaanib OpenAI ehitada koostöös Norra firmaga inimesesarnase roboti, mida hakkab juhtima seesama tehisintellekt.

OpenAI on investeerinud Norra robootikaettevõttesse 1X hiljuti 21,3 miljonit eurot, et arendada välja robot, mis annaks nende populaarsele vestlusrobotile ChatGPT nii-öelda omaenda keha, mida liigutada.

Idofirma on varemgi riistvara ja tarkvara koos tööle pannud, arendades masinkäe tehnoloogiat, mis peaks hakkama saama olukordades, kus pole kunagi varem olnud.

Nii näiteks anti robotkäele ülesandeks panna kokku Rubiku kuubik:

Pressiteates ütles ettevõte, et kavatseb kasutada investeeringuid, et suurendada pingutusi oma tulevase kahejalgse humanoidroboti mudeli NEO ehitamiseks Norras ja Põhja-Ameerikas.

«1X on rõõmus, et OpenAI juhib seda arendust, sest oleme oma missioonides sarnased ja tahame arenevat tehnoloogiat läbimõeldult integreerida inimeste igapäevaellu. Jätkame oma investorite toel edusammude tegemist robootika vallas,» ütles Norra päritolu robootikaettevõtte 1X Technologies tegevjuht ja asutaja Bernt Øyvind Børnich koostööd OpenAIga kommenteerides. 

Universaalsete humanoidrobotite turul on viimasel ajal läinud eriti tihedaks rebimiseks, ehkki keegi pole veel oma valmistoodet müügile paisanud.

Seda arendab näiteks Boston Dynamics, mille omandas Hyunday Motor Group, samuti on Tesla esitlenud oma universaalse inimesekujulise roboti Optimus prototüüpi. Firma Figure lubab varsti taolise «kodumasinaga» maailmas turule tulla ning aastavahetusel näitas Ühendkuningriigi robootikafirma Engineered Arts vestlusrobotit Ameca, mille ilmekat tehispead juhtis ChatGPT. Ameca oskab lisaks kuulamisele ja rääkimisele kõne ajal inimese moodi loomulikult näoilmeid muuta ning liigutada.

1X uus kahejalgne kõndiv robot NEO peaks välja tulema veel sel suvel. Müügiargumendiks on 1X inimesekujulisel masinal nüüd «OpenAI tehisintellekti kehastamine», mille eesmärk olevat esialgu uurida, kuidas kohaneb keerulisem masinmõistus inimesetaolise kehaga. Närvivõrke on juba ettevõttes varemgi õpetatud kehaga toime tulema, OpenAI projekt aitas kunstmõistusel näiteks viiesõrmelise käega harjuda kui oma uue keskkonnaga, milles tegutseda. See robotkäe projekt lõpetati aga mõni aasta tagasi.

1X humanoidrobot võib saada seega ideaalseks kehaks OpenAI suurele keelemudelile ChatGPT, et lisaks inimestega suhtlemisele ringi liikuda ja lahendada erinevaid ülesandeid päris maailmas.

X1 roboti arenduse praegusest seisust saab aimu allolevast videost, kus on näha, et see on kaetud kangaga, et näeks rohkem inimese moodi välja, kuid liikumiseks kasutab seade mitte jalgu, vaid kolme ratast. Kätega aga oskab humanoidrobot tõsta asju kastidesse, liigutada kaste ning avada uksi ja aknaid. Kuid oskusei tuleb iseõppiva tehisintellektiga pidevalt juurde.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles