USA kosmosejõud tellivad siiski kosmilise tankla tehiskaaslaste elustamiseks

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline on kosmosetankuri visioon, mis hakkab tulevikus kütusest tühje tehiskaaslasi uuesti ellu äratama.
Selline on kosmosetankuri visioon, mis hakkab tulevikus kütusest tühje tehiskaaslasi uuesti ellu äratama. Foto: Astroscale US Southwest Research Institute (SwRI)

Umbes bensiinitankuri suurune kosmosesõiduk on arendamisel USA kosmosejõudude (United States Space Force ehk USSF) programmi käigus, et hakata tankima orbiidil tiirlevaid satelliite. Selle eesmärk on pikendada selliste kosmoseaparaatide eluiga, millel on kütus otsa saanud, selle asemel, et need lihtsalt maha kanda.

Tehiskaaslaste jälgimisteenuse, Orbiting Now, andmetel tiirleb meie planeedi ümber praegu 9707 tehiskaaslast. Kui mõnel neist satelliitidest kütus otsa saab, pole need enam eesmärgipäraselt kasutatavad ja need muutuvad kosmoseprügiks – isegi kui nad on muidu heas seisukorras. Selle probleemi lahendamiseks andis USSF jaanuaris kosmoseteenuseid pakkuvale ettevõttele Astroscale U.S. ülesande arendada välja tehiskaaslaste tankimislahendus ja neile maksti selle eest 25,5 miljonit dollarit. See on osa suuremast programmist, mille eesmärk on hoida valitsuse satelliidid töös pärast nende kütusepaakide tühjenemist.

«Õhus tankimise tekkimine muutis täielikult lennumissioonide kestust ja ulatust,» ütles Astroscale'i Ron Lopez tol ajal. «Kosmosetööstus on sarnase, kütusest ajendatud tehnoloogilise revolutsiooni lävel ja mul on hea meel, et USSF on valinud Astroscale'i arendama tehiskaaslaste tankimissüsteemi, et varustada kütusega oma klientide kosmosesõidukeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles