Holland surub USA käsul jalga Hiina kiiibitööstuse kõrile (3)

tehnika.postimees.ee
Copy
Kiibitootmise seadmed pannakse kokku saastevabas keskkonnas. Seadmed on sedavõrd täpsed ja tundlikud, et vajavad ka erilist hooldust, ilma milleta kaotavad need täpsuse ja töövõime.
Kiibitootmise seadmed pannakse kokku saastevabas keskkonnas. Seadmed on sedavõrd täpsed ja tundlikud, et vajavad ka erilist hooldust, ilma milleta kaotavad need täpsuse ja töövõime. Foto: AMSL

USA nõudmised, et kiibitootmisgigant ASML (ASML.AS) lõpetaks mõnede seadmete teenindamise, mis on müüdud Hiina klientidele, on Hollandi valitsuse jaoks diplomaatiline ja äriline peavalu, kuid tundub, et nad jätkavad Washingtoniga sünkroonset tegevust ekspordipiirangute suhtes.

Kuigi peaminister Mark Rutte valitsus on kõikehõlmava otsuse tegemisel vastumeelne, viitavad tehtud avaldused ja riiklikud julgeolekuhuvid, et tulevikus kiidetakse Hiina hoolduspäringud ASMLi seadmetele heaks aeglaselt või lükatakse sootuks tagasi.

See oleks tagasilöök Hiina katsetele arendada oma kodumaist kiibitööstust, kuna ASMLi varustust on peaaegu võimatu asendada ja see laguneb aja jooksul, kui seda ei hooldata. Kuid see võib samuti keeruliseks muuta Rutte valitsuse pingutusi, et takistada ASML Holdings NV-l, Hollandi suurimal ettevõttel, kolida tegevust välismaale.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles