HIINA JA VENE OHUD KOSUVAD Pentagon korraldab ilmselt maailma esimesed kosmosesõja õppused

tehnika.postimees.ee
Copy
Kosmosesõdadeni – nagu see kaader arvutimängust näitab – on ilmselt üsna palju aega, ometi pole kosmilised sõjalised ohud enam ammu vaid teoreetilised.
Kosmosesõdadeni – nagu see kaader arvutimängust näitab – on ilmselt üsna palju aega, ometi pole kosmilised sõjalised ohud enam ammu vaid teoreetilised. Foto: Goodfon.com

USA kosmosevägi teatas neljapäeval, 11. aprillil 2024 uuest koostööst kosmosetööstuse ettevõtetega Rocket Lab ja True Anomaly, et käivitada õppuste sari, mis on kavandatud simuleerima vastuseid potentsiaalsetele ohtudele kosmosest. Missioon, mille nimeks on saanud Victus Haze, on mõeldud sõjaväelise võimekuse esitlemiseks «orbiidil toimuva agressiooni» vastu, mis on järjest murettekitavam oht, kuna kosmos muutub üha enam potentsiaalseks lahingutandriks.

Demonstratsioonõppused hõlmavad Rocket Labi ehitatud ja välja saadetud kosmoseaparaati, mis segab teist satelliiti, True Anomaly arendatud satelliiti, et simuleerida ohustsenaariumi kosmoses. See harjutus, mida Space Force kirjeldab kui «orbiidil toimuva kosmosevaldkonna teadlikkuse demonstratsiooni» (on-orbit space domain awareness demonstration), on kriitiline, kuna riigid paigutavad kosmosesse üha rohkem kraami, mille võimekus ja millega seotud kavatsusedki on paraku ebaselged või siis saladuses hoitud.

Kosmoseväe asepeastaabi ülem, kindral Michael Guetlein, rõhutas missiooni strateegilist vajalikkust. «Kui teine riik saadab kosmosesse mitmesuguseid seadmeid ja me ei tea täpselt, millega on tegu, millised on selle kavatsused või võimed, peame me suutma sinna üles minna ja välja selgitada, mis see asi on,» sõnas Guetlein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles