Lõuna-Koreas õnnestus süsinikkiude taaskasutusse võtta selle levinud aine abil

tehnika.postimees.ee
Copy
Suure rõhu ja kõrge temperatuuriga saab veest aine, mis lahustab epoksiidvaigud süsinikkiududest konstruktsioonides.
Suure rõhu ja kõrge temperatuuriga saab veest aine, mis lahustab epoksiidvaigud süsinikkiududest konstruktsioonides. Foto: KIST

Teadlased on välja töötanud uuendusliku meetodi, mis taaskasutab minutite jooksul üle 99 protsendi süsinikkiuga tugevdatud plastidest (CFRP – carbon fibres reinforced plastics). CFRP on materjal, mis koosneb süsinikkiududest ja plastikust maatriksist. Tänu oma vähenenud tihedusele on süsinikkiuga tugevdatud plastid erakordselt tugevad ja kerged. Seni on olnud süsinikkiududega tugevdatud plastikud üsna lootusetu kraam ümbertöötlemise ja taaskasutuse mõttes.

CFRP-põhised materjalid on tugevamad kui metall, mis teeb need ideaalseks erinevate toodete valmistamiseks sellistes tööstusharudes nagu lennundus, kosmosetehnoloogia, autotööstus, merendus ja sport.

Kuid selle materjali kasutamise suurenemine on süvendanud CFRP jäätmete kõrvaldamise probleemi. Praegu kasutatavad tehnikad kujutavad endast keskkonnariske, seega on pakiline vajadus otsida jätkusuutlikumaid taaskasutusvõimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles