Päevatoimetaja:
Kaido Einama

ROBOTID MEEDIAMAJAS Washington Post läheb üle tehisarule – halb meediatööstusele, aga kas hea lugejale?

Copy
Tartus arutletakse peagi selle üle, kas meid ootab ees plahvatuslik tehnoloogiline hübriidajastu, kus looming ei ole kammitsetud inimvõimete piiridest?
Tartus arutletakse peagi selle üle, kas meid ootab ees plahvatuslik tehnoloogiline hübriidajastu, kus looming ei ole kammitsetud inimvõimete piiridest? Foto: Hafiz Muhammad Farooq / Pixabay

Washington Posti uus tegevjuht ja väljaandja Will Lewis on teatanud, et ajaleht pöördub nüüdsest kõikvõimsa tehisaru poole, et parandada oma kehva majanduslikku olukorda. Semafori toimetaja Max Tani säutsus Xis, et Lewis on juba  töötajatele teada andnud, et ajaleht otsib võimalusi kunstmõistuse rakendamiseks, püüdes tagasi teenida eelmisel aastal kaotatud 77 miljonit dollarit.

Mõnes mõttes võib isegi kummalisena tunduda, et Amazoni omanikule Jeff Bezosele kuuluva ajalehe digiuuendus tehisaru abil alles nüüd teoks saab. Amazon on investeerinud miljardeid vestlusrobotisse Claude.

«Ausalt öeldes oleme augus ja oleme seal olnud juba mõnda aega,» ütles Lewis teadaandes, «see on kõik parandatav, eriti kui teeme seda ühiselt.»

Lehe tehnoloogiajuht teatas samal ajal töötajatele, et edaspidi on «tehisaru kõikjal meie toimetuses». Siiski pole selge, mida see täpsemalt endast kujutab.

Lewis, kes on endine NewsCorpi juht, mis andis välja Wall Street Journalit, ning ka selle emaettevõtte Dow Jonesi tegevjuht aastatel 2014 kuni 2020, on juba oma lühikese ametiaja jooksul Washington Postis sattunud vastuolude keerisesse.

Pärast seda, kui Washington Posti omanik Jeff Bezos ta isiklikult ametisse määras, alustas Lewis tööd ajalehe väljaandjana 2024. aasta alguses ning peaaegu kohe kerkisid esile teated NewsCorpi häkkimisskandaalist 2010. aastate alguses, mis hõlmas kuninglikku perekonda ja mitmeid kuulsusi.

Lisaks avaldas Daily Beast süüdistused, et Lewis juhtis nn nõiajahti süüdlaste leidmiseks.

Veel ühes Washington Postiga seotud Max Tani uudises teatas Semafor, et lehe toimetajad püüdsid vähendada Lewise väidetavat osalemist häkkimisskandaali varjamises. Lewis ja Washington Post on mõlemad eitanud, et ta oleks varjamises osalenud.

Iseenesest ei sisaldanud ajalehe teadaanne oma uutest tulusid suurendavatest püüdlustest tehisintellekti rakendamisel ühtki otsest viidet tehisaru konkreetsemale rakendamisele. Selle asemel viitas see katsetamistele järgmiste kuude jooksul.

Juhuslikult tuli aga teade Washington Posti tehisaru kaasamisest välja samal päeval, kui kuulutati välja märkimisväärne leping NewsCorpi ja OpenAI vahel, mis lubab tehisaru ettevõttel kasutada kontserni varasid, sealhulgas Wall Street Journali, New York Posti ja Times of Londoni sisu.

See on ilmselt suur päev NewsCorpile ja tehisaru lahendustele, kuid tõenäoliselt halb päev meediale tervikuna, kirjutab Futurism.

Teine küsimus on võit lugejate jaoks – Internet on juba täitumas tehisaru loodud kummalisest sisust, mis pigem risustab veebi kui pakub midagi originaalset. Inimese vahenduseta loodud sisu ei sisalda midagi uut, vaid sünteesib praegu kogu Internetis juba avaldatu põhjal kokku midagi, mis mõnikord kubiseb ka faktivigadest.

Muidugi on võimalik tehisaru panna ka edukamalt inimese teenistusse – loomingulistes kirjatöödes võib see päris palju aega kokku hoida nii tõlkimisel kui ka näiteks kokkuvõtete ja ülevaadete tegemisel.

Tagasi üles