Apple ei üllatanud, kuid tegi väga hea iPhone’i (3)

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Stephen Lam/AFP

Tehnoloogiahiid Apple tutvustas eile õhtul San Franciscos tavaks saanud septembrisündmusel oma järjekordseid uudistooteid: uut mobiili- ja kellamudelit ja operatsioonisüsteemi. Millegi üllatavalt värske või seniolematuga kultusfirma sel korral välja ei tulnud ja pigem jõudis funktsionaalsuselt konkurentidele järele ning esitles lihtsalt väga võimekaid seadmeid.

Niisiis, ilmavalgust nägid kaks uut mobiiltelefoni: 4,7-tollise ekraanidiagonaaliga iPhone 7 ja 5,5-tolline  iPhone 7 Plus. Telefonidel on palju sarnast, mitmeid erinevusi, aga ühtlasi mitmeid edasiarendusi eelkäijaga võrreldes.

Mõlemad seadmed on lõpuks ometi esimesed vee- ja niiskuskindlad Apple’i telefonid. Konkurent Sony on sellised pakkunud juba aastaid, hiljuti ka Samsung oma värskeima ja (plahvatavate akude tõttu) hilinemisega turule jõudev Galaxy Note 7. Vastavad seadmed veekindluse standardile IP67.

Foto: Josh Edelson/AFP

Mõlemad telefonil on nüüd Retina HD-displei. Tavaversioonil on resolutsiooniks 1334x750 pikselit (pikslitihedus 326 ppi) ja Plus-versioonil 1920x1080 pikslit (401 ppi).

Mõlemad seadmed tulevad müügile kolmes salvestusmälu mahu variandis: 32, 128 ja 256GB. Muutmälu (RAM) on telefonidel 3GB, ehk 1MB võrra enam kui see oli iPhone 6’l. Väiksem mudelitest kaalub kõigest 138 grammi ja suurem 188 grammi.

Midagi üllatuslikku ei kujuta endast mobiilimaailmas ka asjaolu, et seadmel on nüüd kaks kõlarit ja võime pakkuda seeläbi stereoheli. Üks kõlaritest asub alumisel serval ja teine avapaneelil kohas, mille helistades vastu kõrva asetame.

Ka juhtmevabad kõrvaklapid on ammu teada-tuntud võimekus, millal see bluetooth leiutatigi... Apple esitles eile oma juhtmevabasid kõrvaklappe nimega AirPods. Tavapärast 3,5-millimeetrist kõrvaklappide sisendit telefonil enam pole. Klappidesse on sisse ehitatud W1-nimeline kiip audio töötlemiseks ja kõigi iCloud’iga ühenduses olevate seadmetega liidestumiseks. Ühe laadimisega peavad nad vastu kuni 5 tundi ja laadida saab neid juhtmevabalt karbi endaga. Heli hakkavad need klapid edastama siis, kui on kõrvadesse asetatud.

Tavapäraseid juhtmega EarPods'e saab siiski ühendada ka spetsiaalse adapteri kaudu telefoni laadimissisendisse (seega samaaegselt telefoni laadida ja juhtme abil tavakõrvaklappe kasutada enam ei saa).

 
 Foto: Beck Diefenbach/REUTERS

Müügile tulevad ka teised sama tehnoloogiaga kõrvaklapid nimega BeatsX, mida saab laadida ka iPhone’i toitekaabli abil.

Apple on ümber ehitanud ka mõlema seadme kodunupu ja see on nüüd puutetundlik – samuti konkurentidel ammu kasutusel olev lahendus.

Paari tunni võrra on pikenenud iPhone 7 aku vastupidavus. WiFi võrgus surfates peaks väiksem mudel nüüd vastu pidama 14 ja Plus-versioon 15 tundi. Mobiilses võrgus on näitajad vastavalt 12 ja 13 tundi. Aku vastupidavuse kasv tuleneb kahtlematult ka tuliuue 64-bitise A10 Fusion protsesori kasutuselevõtust, mis peaks kasvanud kiiruse (Apple'i kinnitusel kaks korda kiirem kui A8) kõrval eelkäijaga võrreldes kasutama kolmandiku võrra vähem energiat.

Foto: Beck Diefenbach/REUTERS

Mõlema mudeli kaamera on nüüd 12-megapiksline (võrreldes konkurentide lipulaevadega tuleks vist taas lisada märksõna «kõigest»). Plus-versioonil on põhikaameraid kaks – sarnaselt näiteks sellele, mida Huawei ja Leica võtsid koostöös kasutusele mõne kuu eest. Kaameratel on nüüd optiline pildistabilisaator, RAW-formaadis piltide tegemise võimekus. Esikaameral on megapiksleid 7 ning valikusse on lisatud portrait-stseen, mis lisab inimnäo taustale sügavusefekti.

Videoid salvestab Plus-versiooni põhikaamera 4K-kvaliteedis ning filmimise ajal on võimalik teha 8-megapiksliseid tavafotosid.

Apple tutvustas eile ka uuendusi koduseadmete juhtimise lahenduses HomeKit ja lubas, et sel aastal jõuab müügile 100 sellega liidestatavat koduseadet.

Eestis jõuavad uued iPhone'id müügile juba 23. septembril. iPhone 7 hinnad lähtuvalt mälu suurusest on 779, 889 ja 999 eurot ning iPhone 7 Plus hinnad on 919, 1029 ja 1139 eurot.

Eilsel üritusel sai teatavaks ka asjaolu, et detsembris jõuab iOS-platvormile Nintendo loodud mäng nimega Super Mario Run. Nagu ka Pokemon Go rakendus uuele Apple Watch Series 2 kellale (mis on nüüd ka ujumiskindel ning talub vett kuni 50 meetri sügavusel).

Saxo Bank: uudised ei too Apple’ile ärkamist

Internetipõhine investeerimisettevõte Saxo Bank ei usu, et Apple’i uute toodete esitlus tähendab tehnoloogiahiiule ärkamist. 

«Apple on mitmetel võtmeturgudel surve all, sest konkurentide tooted on üha sarnasemad. Mitmed on Apple’iga samal tasemel või teda isegi edestanud. Probleem on ka selles, et olemasoleva tarkvaraga ei õnnestu Apple’il käivitada tulude genereerimist kiiremini, et korvata langust; seda eriti iPhone’ide äris, mis moodustab 65 protsenti tuludest,» ütles Saxo Banki analüütik Peter Garnry.

Garnry sõnul on Saxo Banki prognoosid Apple’ile nii lühiajaliselt kui ka keskmises pikkuses jätkuvalt negatiivsed.

«Võttes arvesse uudiseid ja olukorda peamistel turgudel eelistame endiselt Samsungit Apple’ile. Praeguses faasis ei ole Apple’il vajalikku katalüsaatorit ning me ei usu, et see üritus toob kiireid muutusi,» lisas Garnry.

  • 12-megapiksline laiekraan põhikaamera optilise pildistabilisaatoriga
  • 4,7 ja 5,5-tolline Retina HD displei
  • 7MP FaceTime HD-esikaamera
  • Uus puutetundlik kodunupp
  • Stereokõlarid
  • A10 Fusion protsessor
  • Pikima vastupidevausega aku iPhone'idel
  • Vee- ja tolmikindel
  • Uus platvorm iOS10

Videoülekannet saab kordusena vaadata siin: http://www.apple.com/apple-events/september-2016/

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles