Video: Sakslased testisid vesiniku jõul sõitvat ökorongi

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaal katsetatud rong Coradia iLint on hetkel maailmas ainus omalaadne
Saksamaal katsetatud rong Coradia iLint on hetkel maailmas ainus omalaadne Foto: Alstom

Saksamaa katsetas märtsis vesiniku jõul sõitvat vaikset rongi, mis eraldab jäägina ainult vett. 

Tegu ei ole ainult kontseptsiooniga. «Hydrail» on nüüdseks edukalt katsetatud ja töötav idee, kirjutab CNN. 

«Uus rong on 60% vaiksem kui tavalised diiselrongid ja täiesti heitmevaba,» ütles projekti kallal töötava Prantsuse firma Alstom esindaja Jens Sprotte. «Samas ei jää rong oma võimekuselt diislitele sugugi alla.»

«Ainus rongi tekitatud heli tuleb rataste kohtumisest rööbastega ja õhutakistusest,» lisas Sprotte. 

Laias laastus töötab Hydrail sama moodi nagu diiselrong, ainult teistsuguse energiaallikaga. Rongi katusele paigaldatud kütuseelemendid kombineerivad vesiniku ja hapniku, et genereerida elektrit, mis kantakse seejärel üle liitium ioon akudesse. Energia, mida kohe ära ei kasutata, salvestatakse hilisemaks kasutuseks, kasvatades nii märkimisväärselt kütusesäästlikust.

Rong saab kanda reisijaid 804 kilomeetrit päevas ühe vesiniku paagi peal ja eritab ainult veeauru, mis ei saasta keskkonda. «See on nii puhas, et seda võib sisse hingata,»  ütles Alstomi projektihaldur Stefan Schrank.

Hetkel on viis Saksa liidumaad allkirjastanud lepingu ostmaks Prantsuse firmalt 60 rongi. 

Esimesed töötavad rongid lastakse käiku 2018 alguses, pakkudes rohelist alternatiivi Saksamaa 4000 diiselrongile. Umbes 20% Euroopa rongiliiklusest töötab diislil.

Saksamaa eritab 906 miljonit tonni süsinikdioksiidi aastas ja pingutab kõvasti, et seda numbrit alla saada. Kõik diiselrongid loodetakse välja vahetada järgmise 20 aasta jooksul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles