Eksperdi soovitus erakondadele: milline võiks olla hea poliitiline videomäng

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiine Naska
Kristiine Naska Foto: Mobiilifoto

Keskerakond pälvis teatavasti oma mitte just kõige arukama valimiseelse videomänguga sel nädalal ekspertide pahameele, milline võiks aga olla üks tõsiseltvõetav, hea ja kasulik poliitiline videomäng?

Palusime hinnangut ettevõtluskooli Mainor arvutimängude disaini ja arenduse eriala juhilt Kristiine Naskalt.

«Mängude ja mänguliste elementide kasutamine turundustegevuses on üha kasvav ning võimaldab avastada uudseid vaatenurki oma ärile ja seostele teiste valdkondadega. Arvutimängud pakuvad inimesele väljakutset, korduskatseid ja auhinnavõimalust.  See on lihtne viis, kuidas inimesi enda infovälja saada,» tõdes ta alustuseks.

Naska sõnul oleks hariv ja põnev mängida  mängu, mis aitab mänguliselt mõista erakondade mõju Eesti poliitikale ja siinsele elule üldse. Eriti lahe oleks, kui mängija ise saaks videomängus oma kogukonna elu korraldada omades tööriistakasti, mis sisaldab erakondade vaateid ja põhikirju, nii selgineks valijale konkreetselt ka millise erakonna väärtused aitavad kujundada talle endale sobivat elukeskkonda ning miks mitte teha selle alusel ka oma valimisotsus. Samal ajal saaks seda kasutada ka uuringuks, millist kodukohta rahvas ise soovib ehitada.

«Isegi rännak erakondade või valitsuste ajaloos võib pakkuda elamust nii ühiskonna ajaloo- kui kõmuhuvilistele. Ideid on ohtrasti, kuidas poliitikud saaksid  arvuti- ja mobiilimängude abil rahvaga suhelda.  Eriti võib see olla märksõnaks nooremate generatsioonide kõnetamisel, et kasvatada neis uudishimu kohaliku elu kujundamise ja valitsemise vastu,» arvas ta.

Naska leidis sarnaselt teiste mänguekspertidega, et Keskerakonna «Ratas viib edasi» mäng ei ole mängudisaini ja -arenduse seisukohast arenenud ega täida ootusi, et aastaste kogemustega võiks erakonna mäng olla muutunud sisukamaks ja kvaliteetsemaks.

«Mänguidee - liikuda kiirenevas tempos sirgel rajal ning vältida takistusi - on laialtlevinud. Samuti ei paku disain omapärast lahendust ning graafika tase jällegi ei luba mängu pikalt järjest mängida. Sisu on käesoleval mängul nullilähedane, kuigi just sisu võiks olla see, mis oma sõnumit aitab kohale tuua,» arvas Naska.

Samas lisas ta, et vaevalt, et erakond neile asjaoludele üldsegi tähelepanu pööras ning kas oleks üldse pidanudki, kui eesmärk oli lihtsalt luua lihtne tõmbenumber mitte sisuliselt kandev teenäitaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles