Elion: oleme valmis HD-kanaleid juurde lisama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Elioni digiTV arendusjuhi Valeri Raagi sõnul on neil praegu vaid neli HD-telekanalit, kuid olemas on valmidus ja võimsus kanaleid juurde lisada.

Eesti kaabelvõrgus on võrdlemisi vähe HD-telekanaleid - miks see nii on ja miks arv suurem pole?

HD-pilti edastatakse peaaegu alati 1080i formaadis. Täna on tõesti nii, et HD-kanaleid on oluliselt vähem kui standardresolutsioonis kanaleid. Peamine põhjus on selles, et nende tootmine on võrreldes tavakanalitega tunduvalt kulukam: alates salvestusseadmetest kuni stuudio sisustuseni välja.

Seetõttu ongi HD-kanalite edastamisega teinud algust suuremad tootjad – näiteks Discovery, Eurosport jt.

Miks pole Eesti telekanalid Teie hinnangul veel HD-pilti edastama hakanud ja mida nad selle edastamiseks tegema peaksid?

HD-telepildi eelduseks on üsna mahukad investeeringud, samas on Eesti teleturg väike selleks, et need investeeringud kiiresti ennast ära tasuks.

Eesti telekanalid kasutavad sageli ka arhiivi materjali, mis sageli ei ole HD-formaadis. Samuti on kallimad ka HD-formaadis  seriaalid ja filmid, mida kanalid sisse ostavad.

Kui Eesti kanalid hakkavad HD-pilti edastama, kas Teil on olemas suutlikus seda vaatajateni viia? Kui ei, siis mida peaksite veel parandama?

Juba täna pakub Elion oma klientidele vaatamiseks nelja HD-kanalit: National Geographic HD, Eurosport HD, Eurosport 2 HD ja History Channel HD.  Tehniliselt oleme valmis HD-kanaleid ka juurde lisama.

Lisaks sellele pakume HD-resolutsioonis filme oma elektroonilises videolaenutuses.

Kas tavalise pilti ja HD-pildi edastamises on Teie jaoks mingi vahe - näiteks kallim -, et see võiks mõjutada tarbija jaoks teenuse lõpphinda?

Tehnilises mõttes nõuab HD-kanal palju suuremat andmeedastusmahtu kui standardresolutsioonis telekanalid. Samuti on kallimad seadmed, mis on vajalikud HD-kanali edastamiseks.

Kas soovite antud teemal veel midagi ise lisada?

Näeme, et lähiajal HD-kanalite osakaal kasvab, kuid paralleelselt  säilivad ka standardresolutsioonis kanalid ja saated veel pikaks ajaks.

Mõneti võiks HD-pildile üleminekut võrrelda ka mustvalge televisiooni vahetumist värviliseks, kuid HDTV puhul on tegemist pigem kvaliteedi paranemisega, mis võimaldab eredamat elamust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles