Ülikorruptiivne riik püüab plokiahela abil sellest august välja ronida

tehnika.postimees.ee
Uuendatud 3. juuli 2024, 18:30
Copy
Plokiahelatehnikast loodetakse Guinea-Bissaus eeldusi korruptsiooni vähendamiseks.
Plokiahelatehnikast loodetakse Guinea-Bissaus eeldusi korruptsiooni vähendamiseks. Foto: Pixabay

Guinea-Bissau on käivitanud plokiahelaplatvormi riigiteenistujate palkade haldamiseks ja läbipaistvuse suurendamiseks korruptsioonist vaevatud riigis, teatas Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) maikuu lõpul.

Plokiahela tehnoloogia on virtuaalne pearaamat, mis võimaldab teavet salvestada ja vahetada turvalisel, salajasel ja muutmatul viisil. Iga tehing registreeritakse reaalajas, rikkumiskindlas registris.

IMFi missioon reisis möödunud kuu lõpus sellesse Lääne-Aafrika riiki, et käivitada «plokiahelalahendus, mis tugevdab palgaarvestuse läbipaistvust rahandus- ja avaliku halduse ministeeriumides», teatas IMF avalduses.

Innovatiivne lahendus korruptsiooni vastu

«Kuigi paljud riigid kasutavad plokiahelat, et lahendada laia valikut pangandusprobleeme, põllumajandussaaduste väärtpaberistamist või sularahapõhiseid ülekandeid, on Guinea-Bissau üks esimesi riike, kes kasutab seda tehnoloogiat struktuurse riigirahanduse haldamiseks,» ütles missiooni juht Concha Verdugo-Yepes AFP-le.

«Meie teada on Guinea-Bissau esimene Sahara-tagune Aafrika riik, kes seda lahendust kasutab,» lisas ta.

Plokiahela digitaaltehnoloogia parandab valitsuse toiminguid palgaarvestuse haldamisel, tugevdab eelarve läbipaistvust ja lahendab juhtimisprobleeme, teatas IMF, lisades, et platvorm tuvastab lahknevusi ja tõstab häirekella, kui palgaandmed on ebajärjekindlad.

Läbipaistvuse ja usalduse suurendamine

«See innovatsioon võib aidata suurendada usaldust fiskaalasutuste vastu, suurendada vastutust ja vähendada avaliku korruptsiooni tajumist,» märkis organisatsioon.

Guinea-Bissau, endine Portugali koloonia umbes kahe miljoni elanikuga, on kurikuulsalt ebastabiilne, olles pärast iseseisvumist 1974. aastal kogenud mitut sõjalist või poliitilist riigipööret.

See Lääne-Aafrika riik on üks maailma vaesemaid ja Transparency Internationali 2023. aasta korruptsioonitajumise indeksis 180 riigi seas 158. kohal.

Allikas: IMF  ja Techxplore 

Tagasi üles