VIDEO Ukraina monteeris nõukogudeaegsele hävitajale Prantsuse laskemoona ja lasi sihtmärki Venemaal

tehnika.postimees.ee
Copy
Ukraina hävitaja MiG-29 heitis sotsiaalmeedias avaldatud videos Prantsuse liugpommi Venemaa sihtmärgi suunas. Pilt on illustreeriv.
Ukraina hävitaja MiG-29 heitis sotsiaalmeedias avaldatud videos Prantsuse liugpommi Venemaa sihtmärgi suunas. Pilt on illustreeriv. Foto: Армія Інформ / Wikimedia Commons

Internetti jõudis juunis video, kus vana Mig-29 sõjalennukiga saadetakse sihtmärgi suunas liikuma Prantsuse liugpomm AASM Hammer. See lasti välja just nii, nagu hävitajad sellise laskemoonaga teevad: järsult üles manööverdades ja siis «kõhu alt» pommi vabastades.

MiG-29 on kahe mootoriga hävituslennuk, mis töötati välja Nõukogude Liidus F-16 Fighting Falconile vastandumiseks ning see jõudis aktiivsesse teenistusse 1982. aastast. Lennuk on tuntud oma mitmekülgsuse ja võime poolest täita nii õhuüleoleku kui ka maapealsete sihtmärkide ründamise ülesandeid.

MiG-29 suudab saavutada maksimaalse kiiruse Mach 2,25 ehk umbes 2400 km/h suurel kõrgusel. Selle operatiivne lagi on 18 000 meetrit ning lahinguraadius 700 km, mida saab välistankide abil pikendada kuni 2100 kilomeetrini. Lennukit jõustavad kaks Klimovi RD-33 turboventilaator-mootorit, mis annavad hea manööverdusvõime, eriti tõusukiirendusel ja teravate pööretega.

MiG-29 saab kanda kuni 4000 kg laskemoona, sealhulgas õhk-õhk rakette, pomme ja juhitamatuid rakette.

AASM (ehk Armement Air-Sol Modulaire), tuntud ka kui Hammer, on juhitavate pommide perekond, mille on välja töötanud Prantsuse ettevõte Safran Electronics & Defense. AASM Hammeri juhtimissüsteemi saab paigaldada tavalistele 250 kg, 500 kg ja 1000 kg pommidele, mis võivad olla pärit ka nõukogude ajast. See muudab «rumala» laskemoona täppisjuhitavaks, kasutades erinevaid juhtimissüsteeme, sealhulgas GPS ja inertsiaalne navigeerimissüsteem, infrapunasihik ja lasersihik.

Juhtimiskomplekt aitab AASM-pommil «liuelda» kuni 60 km kaugusele, kui see lastakse alla suurelt kõrguselt. Et stardikõrgust veelgi suurendada, on liugpommi komplektil kaasas väike raketimootor.

Avaldatud videos on näha selliste pommidega rakendatavat taktikat: MiG lendab üksi, ilma saatjata väga madalal kõrgusel, et vältida vaenlase õhutõrjet. Seejärel tõuseb peaaegu vertikaalselt kõrgustesse, et kunstlikult suurendada AASMi ulatust, sest mida kõrgemalt see lendu lastakse, seda kaugemale suudab laskuda.

Kohe pärast seda operatsiooni naaseb lennuk oma esialgsele kõrgusele ja pöördub tagasi. Tehniliselt on see väga oluline, kuna kaitseb hävitajat suhteliselt hästi õhutõrjesüsteemide tule eest.

Kuigi Prantsusmaa on löögid oma laskemoonaga Venemaa territooriumil heaks kiitnud, on seatud ka teatud piirangud, kirjutab Army Recognition. Need peavad toimuma ainult õhuväe- ja rünnakubaaside, helikopteribaaside ja kaugmaadroonide stardipunktide vastu, kust Venemaa ründab Ukrainat.

Videot saab näha siit:

Tagasi üles