Koduarvutitega seotud õnnetuste arv kasvab

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutitega seotud õnnetustes kannatavad kõige sagedamini lapsed
Arvutitega seotud õnnetustes kannatavad kõige sagedamini lapsed Foto: Caro / Sorge
USAs ja Suurbritannias on tunduvalt kasvanud koduarvutitega seotud õnnetused, kus inimesed vigastada saavad.

Kõige suuremas ohus on seejuures alla viieaastased väikelapsed, kirjutab BBC News.

1994-2006 aastani sattus arvutitega seotud õnnetuste tõttu USA haiglatesse 78 000 inimest. 93 protsenti kõigist kukkumistest, komistamistest ja äralöömistest juhtus kodus.

Vaatlusaluse 13 aasta pikkuse perioodi jooksul kasvas arvutitega seotud vigastuste arv 732 protsenti ehk kaks korda kiiremini kui arvutit omavate majapidamiste hulk.

Vigasaanute seas oli kõige rohkem alla viieaastasi lapsi, kes komistasid kaablite otsa või said kukkuvate monitoride tõttu peavigastusi.

Arvutitega seotud vigastuste arv on järjest kasvanud ka Suurbritannias, kus neid esines 1995. aastal 800 korda, 2002. aastal aga juba 2100 korda. Kolmandik õnnetustest juhtus alla 15-aastaste lastega.

Ehkki enamasti piirduvad vigastused vaid kriimustuste ja muhkudega, tuleb ette ka tõsisemaid tagajärgi. Näiteks sai 1998. aastal kuueaastane laps põletushaavu, kuna pärast arvuti peale joogi valamist puhkes tulekahju.

Uuringut juhtinud doktor Lara McKenzie'i sõnul on raskemate õnnetuste osakaal aastatega tõusnud. Selleks, et neid edaspidi ennetada, tuleks tema hinnangul levitada rohkem infot arvutite ja nende lisavarustuse ning selle kohta, kuidas neid kodus ohutult üles panna.

Suurbritannia Kuningliku Õnnetuste Ennetamise Ühingu esindaja pani inimestele südamele, et arvutitehnikat ümber tõstes üle ei pingutataks.

«Õnnetused on alati altimad juhtuma siis, kui te kiirustate, seega pange arvutit tassides tähele, kuhu te lähete ja ärge püüdke korraga liiga palju varustust üles tõsta,» soovitas ta.

«Jälgige, et arvutid oleksid paigutatud nii, et uudishimulikud lapsed neid alla tõmmata ei saaks. Ja nagu kõigi elektriseadmete puhul, olge kaablitega ettevaatlikud,» lõpetas esindaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles