Ukrainas võeti täna kasutusele Eestis toodetud mobiil-ID

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lvovis tutvustati täna mobiil-ID teenust
Lvovis tutvustati täna mobiil-ID teenust Foto: ain.ua

Ukrainas on tänane päev kindlasti selline, mis kirjutatakse suurte tähtedega tehnoloogilise arengu ajalukku – nimelt võeti seal mõne tunni eest esimest korda kasutusele eestlaste loodud mobiil-ID.

Täpsemalt oli selle riigi jaoks uudse tehnoloogia rakendajaks riigi suurim mobiilioperaator Kievstar, mille tehnoloogiline partner mobiil-ID teenuse loomisel oli meie oma Eesti ettevõte AS Sertifitseerimiskeskus.

«Võitsime Kievstari korraldatud hanke ja just täna panime neile esimese piloodi püsti ja toimus pidulik esitlus,» ütles Postimehele sertifitseerimiskeskuse turundusjuht Sandra Roosna.

Uut teenust esitleti täna Lvivis toimunud elektroonikafoorumil, päris ametlikult võetakse teenus kasutusele ligi kolme kuu pärast.

Mobiil-ID teenuse kasutamine on seejuures täpselt identne Eesti analoogile – selleks tuleb Lvivi elanikel hankida endale uus, vastavat funktsionaalsust omav SIM-kaart.

Esimeseks avalikuks teenuseks, mida juba praegu kasutada saab, on Lvivi linnavalitsuselt elektroonilise karistuse puudumise tõendi küsimine. Sellise tõendi Kievstari arendusdirektor Jevgeni Kražan täna endale ka mobiil-ID abil sai.

«See on Ukrainas kohustuslik dokument väga paljude toimingute tegemiseks ja igal aastal on ligi kolm miljonit ukrainlast pidanud järjekorras seisma, et seda pitsatiga «spravkat» endale saada. See on olnud tohutu koormus nii omavalitsustele kui inimestele,» ütles Roosna.  

Selleks, et teenus saaks laiemalt levima hakata, peab see saama Ukraina valitsuse heakskiidu ja omandama riigi justiitsministeeriumi kinnituse isikuandmete kaitstuse kohta.

Roosna sõnul on igal juhul nüüd Ukrainas olemas esimene turvaline ja Euroopa Liidugi standarditele vastav elektrooniline identiteet loodud, mis võimaldab ukrainlastel dokumente digiallkirjastada ja end turvaliselt autentida. «Väga kihvt on olla üks osa sellest kõigest,» ei hoidnud Roosna rõõmu tagasi.

Ühtlasi loob mobiil-ID kasutuselevõtt nüüd eelduse ID-kaardi teenuse käivitamiseks Ukrainas ning ka näiteks Eesti ja Ukraina ärimeeste digiallkirjastatud dokumentide vastastikuseks tunnustamiseks.

Ukraina on küll esimene maailma riik, kus Eestis loodud mobiil-ID teenus kasutusele võetakse, kuid sarnased tööd on käimas näiteks veel Leedus. «Võime Ukrainat lugeda meie mobiil-ID eduloo esimeseks sammuks,» märkis Sandra Roosna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles