5G astus meile taas suure sammu lähemale

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma internetivõrgustik
Maailma internetivõrgustik Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Maailma suurriigid on hakanud järjest enam mõistma, et kui ühistes standardites kokku ei lepita, siis võidakse järgmise viie aasta suurima tehnoloogilise uuenduse 5G loomisel luige, haugi ja vähi kombel kapitaalselt toppama jääda.

Seega on vägagi oluline, et Euroopa Liit ja Hiina jõudsid eile Pekingis kokkuleppele 5G kasutuselevõtu aluspõhimõtetes ja tegelikult veelgi enamas. Pooled lubavad lepingu allkirjastamisele järgnenud ametliku teadaande kohaselt teha avatud koostööd 5G- võrkude teadusuuringute rahastamisel ja turuletoomisel.

Kokkuleppe kohaselt püüavad Hiina ja EL juba käesoleva aasta lõpuks jõuda üksmeelele 5G-kontseptsioonis, põhifunktsioonides, võtmetehnoloogiates ja tegevuste ajagraafikus. Muu hulgas puudutab see näiteks kõige lootustandvamate raadiosagedusalade leidmist 5G spektrinõuete tarvis.

Koos pannakse paika ka see, mida ikkagi hakatakse mõistma asjade interneti all, mis peaks siis ühendama tavalised koduseadmed ühiseks võrguks.

«See on 5G eduks väga oluline samm. EL on nüüd samas meeskonnas Aasia kõige olulisemate partneritega võtaks 5G kasutusele aastal 2020,» ütles ELi digitaalmajanduse volinik Gunther Oettinger.

5G standardite loomise ralli hakkab täie auruga pihta 2016. aastal ning kulmineerub eeldatavalt 2019. aasta maailma raadiokonverentsil.

EL on otsustanud Horizon 2020 programmist eraldada 5G arendustööks 700 miljonit eurot.

Allikas: Gadgets 365

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles