Kaugtöö ja kodukontori-kultuur eeldab kiireid ja kvaliteetseid netiühendusi

, Digitarga toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaugtöö.
Kaugtöö. Foto: TeliaSonera

Kui hädavajalikud digitoimetused saab kannatliku meele abil korda ajada ka 10 megabitise internetikiirusega, siis on palju ka selliseid argiseid ja vaba aja tegevusi kodus, mis eeldavad kvaliteetse ja kiire interneti püsiühenduse olemasolu, kirjutab tehnoloogiaportaal Digitark, viidates Elioni avaldatud uudisele kiiremast 500/500 Mbit/sek netiühendusest kodudes. «Murdumas on ka pikalt võimutsenud alla- ja üleslaadimiskiiruste erinevuste reegel,» kirjutab portaal.

Inimesed, kelle igapäevased toimetused eeldavad suhtlemist ja failide vahetamist vahemaade tagant internetti kasutades, ei jaga enam ammu oma toimetusi üleslaadimisteks ja allalaadimisteks – pidev ja stabiilne infovoog on oluline mõlemas suunas ja püsivalt.

Samuti ei ole Digitarga hinnangul mõeldav, et netiühenduse kiirus võiks oluliselt langeda näiteks tipp-tundidel, kui paljud samas piirkonnas elavad või töötavad kaasmaalased samuti oma digielu aktiivselt elavad – faile varundavad, filme vaatavad või muudel digipõldudel põnevusega surfavad.

Stabiilselt kiire internetiühendus mõlemas suunas on hädavajalik näiteks kaugtööfännidele, kelle põhiline ühendus klientide, koostööpartnerite ja tiimidega toimub interneti kaudu. Tihti peavad sellised oma ala asjatundjad ja eksperdid vahetama suuri faile ja seda silmapilkselt, sest ajafaktor võib saada parimate tulemuste püüdmisel määravaks.

Näiteks peavad arhitektid jagama neti vahendusel ja vahel sadade või lausa tuhandete kilomeetrite taha mahukaid joonestusi, fotograafid töödeldud galeriisid tellijatele levitama, disainerid oma töökavandeid kolleegidele kinnitamiseks lähetama, vähem mahukad pole ka illustraatorite, filmirežissööride või näiteks koolitajate töömaterjalid. Kaunilt tehtud kaasaegne presentatsioon koolituseks võib kaaluda kuni mitu gigabaiti, aga selle edastamine kolleegidele või koolituse tellijale ei saa kesta tunde.

5 kodust toimetust, mis nõuavad kiiret netiühendust

  • Striiminguteenuste nautimine – paljud meelelahutusteenused liiguvad pilvepõhiseks ja kasutavad erinevaid striiminguplatvorme selleks, et olla alati ajakohane ja täpne, olgu selleks siis muusika kuulamine Spotifyst, filmide «laenutamine» otse nutiseadmesse või lemmiksarja vaatamine hooaegade kaupa. Et meelelahutuse ja vaba aja veetmise kogemus aeg-ajaliste katkestuste alla ei mattuks, tuleb kiire, kõiki striiminguvajadusi arvestav netiühendust igati kasuks.
  • Igale ühele oma muusika – on selge, et selliseid perekondi, kus kõik koos õhtu otsa ühte muusikakanalit nauditakse, leidub reaalsuses vähe, seetõttu on ka muusika striimimise teenused muutud aina personaalsemaks, arvestades igaühe erihuve. Hea netiühendusega võivad kõik nautida Spotify eri muusikakanaleid või nutiTV muusikaprogramme täpselt niipalju ja sellises nutiseadmes, kus parasjagu sobib, häirimata seejuures teise pereliikmete muusikakogemusi.
  • Perepidustuste fotoalbumite jagamine – meist kõigist on saanud vähemalt poolprofessionaalsed fotograafid ja loojad, keskmine perekond teeb päevas gigabaitide jagu pilte ja videoid ka oma argitoimetustest ja üllatusest või emotsioonidest, lisaks sellele pildistame ja filmime pere ja sõpruskondade suursündmusi, olgu nendeks siis koolilõpud, sünnipäevad ja muud tähtpäevad või ühiselt ette võetud metsamatk. Kiire netiühendust aitab kogu loometööd nii pilveteenustesse silmapilkselt varundada kui ka kõikide sõpradega üle neti jagada.
  • Kvaliteetse nutiTV vaatamine – tormilise kiirusega muutuvad digitaalsed telekanalid HD-kvaliteetseks, edastades suuremaid infomahte ja nauditavamat telepilti ja -heli. Et teleteenuste nautimine ei saaks kuangi häiritud ja see ressurssi muudelt kodustel digitoimetustel ära ei ampsaks, tundub stabiilselt ülikiire netiühendus näiteks suuremas perekonnas juba täiesti mõistliku otsusena. Ka tavakanalite vaatamisel tuleb kvaliteetne ja kiire netiühendust alati kasuks. Juba täna on HD-paketis 10 telekanalit, kuid nimekiri ülikvaliteetset telepilti edastavatest meelelahutuskanalitest täieneb pidevalt.
  • Mängugurmaanide hasardihetked – kaugsõpradega mängimine pikkade distantside tagant on ammu juba argipäev, seejuures tuleb aga mõista, kuivõrd kvaliteetseks on muutunud hasartsete ja põnevate netimängude graafika, reageerimis kiirus ja helikvaliteet. Sõbraga digimängus koos seigeldes ei saa oodata, kui üks või teine mängusituatsioon end üles laeb – kõik peab toimuma just nüüd, just praegu. Ülikiire netiühendus on mõnusa mängukogemuse ja võistlustunde saavutamiseks ääretult oluline.

Neljapäeval, 15. oktoobril teatas Elion, et hakkab pakkuma 500/500 kiirusega koduinternetti. Uue paketi saavad kasutusele võtta kõik need kliendid, kelle kodudesse jõuab Elioni Tulevikuvõrk, mis põhineb fiiberoptikal ehk valguskaablil. Eeskätt puudutab see korterelamuid ning uuemaid eramupiirkondi, samas toimub optikavõrgu laiendamine uute klientideni igapäevaselt, kuna tegu on väga kvaliteetse, stabiilse ja kiire võrguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles