Bakalaureusetöö: Eesti kliimasse sobivat kvaliteetset ehitusmaterjali saab otse põllult (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhupaneelid on Euroopas järjest popimad: mullu kerkis koostöövõrgustiku kaudu 45 põhumaja Novosibirskist Norrani.
Põhupaneelid on Euroopas järjest popimad: mullu kerkis koostöövõrgustiku kaudu 45 põhumaja Novosibirskist Norrani. Foto: Mihkel Maripuu

«Passiivmaja jaoks sobiv materjal kasvab meie põldudel!» on Tartu ülikooli materjaliteaduste bakalaureus Artur Pata pärast lõputöö kaitsmist veendunud. 

Pata tehnoloogiat vahendab ERR-i teadusportaal Novaator. 

«See on soojapidavam kui kergplokid, kiiresti taastuv, kohalik ja odav,» ütleb ta.«Igaüks on võimeline sellest ehitama mitmekorruselisi kandvaid seinu.»

Jutt käib põhust ehk teraviljade vartest, mis pakitakse pärast viljakoristust tavaliselt põhurullideks või -pakkideks. «Viimased näevad välja nagu suured tellised ja sarnaselt tellistega saab neist ka seinu laduda,» selgitab Artur Pata. «Sõltuvalt soovitud välisilmest ja kohalikust kliimast, on võimalikud erinevad viimistlused, alustades savikrohvist ja lõpetades puitvoodriga.» 

Loe pikemalt SIIT

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles