Dublin võib haarata Londonilt Euroopa tehnoloogiaäri juhtohjad

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa pealinn Dublin.
Iirimaa pealinn Dublin. Foto: SCANPIX

Brittide lahkumine Euroopa Liidust mängib Euroopa tehnoloogiaäris trumbid Dublini kätte, kirjutab Bloomberg.
 

Dublini idufirmade volinik Niamh Bushnell reageeris brittide referendumi tulemusele pressiteatega, mille pealkirjaks oli «Tänu Brexitile».

Teate sisus selgitas ta, et kõigi põhiliste koostisosade kohal, mis on teinud Londoni tehnoloogiafirmade jaoks atraktiivseks, hõljub peale brittide Euroopa Liidust lahkumist suur ja rasvane küsimärk.

Dublinist saab pärast Londoni lahkumist aga Euroopa Liidu ainuke ingliskeelne pealinn. Juba praegu askeldavad seal mitmed üle maailma tuntud tehnoloogiaettevõtted nagu Google, Facebook, Twitter, Airbnb ja Slack. Apple annab Iirimaal tööd 5500 inimesele, Google 6000 inimesele, Microofti ja Delli vastavad näitajad on 2000 ja 2500. Kokku annavad välismaised tehnoloogiaettevõtted saareriigis tööd rohkem kui 80 000 spetsialistile.

Pärast brittide lahkumist tekib Dublinil mitu unikaalset eelist. Iirimaa 4,6 miljoniline rahvastik on noor, räägib inglise keelt emakeelena, on tehnoloogiavallas pädev ning riik on avatud välistalentide palkamisele. Kõige tähtsamaks eeliseks on ilmselt aga 12,5 protsendi suurune ettevõtete tulumaksumäär.

Lisaks on riik atraktiivne ka intellektuaalomandi litsentseerimise jaoks, kuna patentidest ja autoriõigusest tulenevat sissetulekut maksustatakse suures osas vaid 6,25 protsendi suuruse määraga ning arendus- ja teadustegevusele kulutamisele on kohaldatud 25 protsendi suurune maksusoodustus. Seetõttu kasutavadki mitmed USA tehnoloogiaettevõtted Iirimaad oma baasina Euroopas, mille kaudu litsentseeritakse oma tehnoloogiaid teistele Euroopa allüksustele.

Iirimaa on valmis Brexitist võimalikult palju tulu lõikama. Ainuüksi sel nädalal teatas riigi valitsus, et kulutab 2 miljonit eurot 3000 tehnoloogiasektori välistöölise Iirimaale meelitamiseks, täpsemalt sihitakse Kesk-Euroopa ja Lõuna-Euroopa turgusid.

Samas ei ole Dublini edasine võidukäik siiski nii lihtne ja loogiline kui esmapilgul võib näida. Naela kukkumine on muutnud Londoni tehnoloogiaettevõtete jaoks senisest veidi soodsamaks keskkonnaks. Brittide lahkumisega kaotab Iirimaa ka väärt liitlase madala ettevõtete tulumaksumäära eest võitlemisel. Prantsusmaale ning mõnedele teistele Euroopa Liidu liikmesriikidele on Iirimaa 12,5 protsendi suurune määr olnud juba pikka aega pinnuks silmas.

Samuti võitlevad ka teised Euroopa tehnoloogiakeskused vihaselt talentide ja välisinvesteeringute eest. Heaks näiteks on Berliin, mis on viimastel aastatel suutnud üle Euroopa ligi meelitada uusi ettevõtjaid ja spetsialiste.

Iirimaa on praegu ka Euroopa komisjoni luubi all, kuna riigi erisuhe Apple´iga ei vasta Euroopa Liidu maksustamisnõuetele. Uurimise tulemus avalikustatakse juulis ning ilmselt peavad nii Apple kui ka Iirimaa oma kukruid kergendama. Samas ei ohusta see otsus Iirimaa maksusüsteemi tervikuna.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles