Samsung kaalub investorite survel ettevõtte kaheks jaotamist

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsungi peakontor Soulis.
Samsungi peakontor Soulis. Foto: Jang Se-young/AP/Scanpix

Lõuna-Korea tehnoloogiaettevõte Samsung Electronics teatas täna, et suurendab aktsionäridele makstavaid dividende ning kaalub kontserni kaheks jaotamist, kirjutab Reuters.

Eelmisel kuul tuli Samsungi aktsionärist USA riskikapitalifond Elliott Management välja ettepanekuga, mille järgi soovitati jaotada elektroonikakontsern valdus- ning äriettevõtteks. Samuti soovis aktivistinvestor dividendide suurendamist.

Maailma suurim nutitelefonide, mälukaartide ja telerite tootja teatas täna, et suurendab tänavuse finantsaasta dividende ning kaalub ka ümberstruktureerimise võimalust. Ettevõte rõhutas, et mingit otsust ettevõtte kaheks jaotamise teemal ei ole veel langetanud.

Tegu oleks Samsungi 47aastase ajaloo suurima struktuurimuudatusega. Selle analüüsi tarbeks on palgatud ettevõttevälised nõuandjad, kes peaks järgmise aasta keskpaigaks avalikustama ka vastava raporti.

Investorite ja analüütikute hinnangul oleks elektroonikaettevõtte kaheks jaotamine viisiks, kuidas Samsungi konglomeraadi partriarhi Lee-Kun hee kolm pärijat saaksid Samsung Groupi ohjad tugevamalt enda kätte haarata. Nimelt saaks nad vahetada uue äriettevõtte aktsiaid valdusettevõtte aktsiate vastu, mis tugevdaks nende positsiooni kogu Samsung Groupi üle. Investorid loodavad, et seejärel suurendataks ka investoritele makstavaid dividende. Selline asjade käik suurendaks Samsung Groupi kuuluvate ettevõtete käibeid ning aitaks Lee Kun-hee lastel tasuda tulevikus ka miljarditesse ulatuvat pärimismaksu. Konglomeraadi 74aastane patriarhi pole pärast 2014. aasta alguses üle elatud südamerabandust haiglast arstide järelevalve alt välja lastud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles