Riigikontroll: omavalitsused peavad sadu nõuetevastaseid andmekogusid

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikontroll.
Riigikontroll. Foto: Peeter Langovits

Kõigi Eesti omavalitsuste peale on kokku sadu nõuetele mittevastavaid andmekogusid, mille puhul on jäetud kohustuslik esmane kontroll ja vajalikud registreeringud tegemata.

«Selle põhjuseks on nii KOVide tegemata töö ja vähene teadlikkus kui ka riigi õigusruumis valitsev segadus ning süsteemse järelevalve puudumine,» tõdes omavalitsuse andmekogusid uurinud Riigikontroll.

Täpsemalt koguvad kohalikud omavalitsused andmeid vähemalt 925 andmekogusse, millest ainult 175 on läbinud esmase kohustusliku kontrolli riigi infosüsteemi haldussüsteemi andmekogus (RIHA). Kuigi kohustus andmekogu registreerida on olnud juba aastaid, ei ole ligikaudu pooled omavalitsused RIHAs registreerinud mitte ühtegi andmekogu.

Jutt käin näiteks sellistest seadusega nõutud andmekogudest nagu dokumendiregister, lemmikloomade register, raamatupidamisregister, kalmistu register või jäätmevaldajate register.

Samuti ei kasuta vallad ja linnad ära tehnilisi võimalusi vahetada turvaliselt andmeid selleks loodud X-tee kaudu. RIHA andmetel on X-teega liidestatud vaid 54 omavalitsuste andmekogu.

Riigikontrolli hinnangul on aga maksumaksjale oluline, et tal oleks ülevaade, milliseid andmeid ja milleks tema kohta kogutakse, ning need andmed oleksid heaperemehelikult hoitud.

Riigikontroll tõdes, et andmekogude andmevahetust takistab see, et neid peetakse lihtsalt paberil või kontoritarkvara abil, selliseid andmekogusid on Riigikontrolli tuvastatud andmekogudest vähemalt 9 protsenti. 

Ka ei ole riik enda kesksete registrite arendamisel alati arvestanud omavalitsuste vajadustega.

Mis puutub järelevalvepädevust, siis see on mitmel korral ühelt asutuselt teisele üle antud, kuid hinnangud, kuidas järelevalve sellest paremaks on muutunud, puuduvad. Ühegi järelevalveasutuse tööplaanides ei ole plaanitud KOVide järelevalvet.

Ülevaate koostamisel uuris Riigikontroll muu hulgas, milliseid andmekogusid kohalikud omavalitsused peavad ja analüüsis, kas need vastavad nõuetele, milline on andmekogude registreerimise praktika ning kas riik teeb omavalitsuste andmekogude üle järelevalvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles