Tartu soojamõõdikud hakkavad näite edastama täiesti uut moodi

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LoRaWAN-i moodul, mis lisatakse soojumõõdikutele
LoRaWAN-i moodul, mis lisatakse soojumõõdikutele Foto: NAS

Fortum Tartu asub oma klientide soojaarvestitele paigaldama uut tüüpi mooduleid, mis suudavad ise ja ilma mobiiliside abita edastada klientide tarbimisandmeid.

«Kamstrupi lugejatele mõeldud LoRaWANi kauglugemise moodulid lähevad meie klientide soojusarvestitesse. Selle kaudu hakkame lugema peale energia ka temperatuure, rõhkusid, võimsust ja muud,» ütles Fortum Tartu esindaja Indek Hagu.

Peale selle, et klient ei pea enam iga kuu ise näite saatma, saab ettevõte sisuliselt reaalajas analüüsida ka soojussõlme tööd ja häirete korral kiiresti reageerida.

Aasta lõpuks installeeritakse Fortum Tartu klientide soojusarvestitele 300-400 uut tüüpi sensorit.

Kasutusele võetakse Norra-Eesti ettevõtte Nordic Automation Systems (NAS) loodud traadita sidevõrguga LoRaWAN (Long Range Wide Area Network), mille sensorid võimaldavad  vee-, elektri-, soojuse-ja gaasinäidu edastamise teha automaatseks oluliselt odavamalt, kui seni kasutatud tehnoloogiad.

Selle võrgu seadmed kasutavad andmete edastamisel GSM-lahendustega võrreldes oluliselt vähem energiat ja puuduvad sidetasud.

LoRaWANi võrk võimaldab kasutada kuni 10-aastase akukestvusega sensoreid, mis võivad asetseda tugijaamast kuni 15 km kaugusel. Võrk lubab sideühendust ka maa all ning muudes raskesti ligipääsetavates kohtades.

NASi asutaja Viljo Veesaare sõnul  pakub ettevõte ka kogumismahuti sensoreid ja need võetakse kasutusele näiteks peatselt avatavas Kakumäe jahisadamas.

NASi partner Eestis on Levira, kellega koostöös pakutakse asjade interneti teenuseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles