Eestimaalane eelistab üha enam kallima hinnaklassi nutitelefoni

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik.

Kohalike mobiilsideoperaatorite andmetel jagunevad eestimaalased uue nutitelefoni soetamisel sisuliselt kaheks: osad jahivad uue telefoni soetamisel soodsat hinda, teised eelistavad aga just kallima hinnaklassi tippmudeleid.

EMT seadmete jaemüügi grupi juhi Heiko Sõro kinnitusel moodustavad põhiosa nutitelefonide müügist telefonid hinnavahemikus 150-250 eurot.

«Sellesse hinnavahemikku kuuluvad kõik meie viimase kvartali neli enimmüüdud mudelit. Ühtlasi võib selle hinna eest juba saada väga korraliku funktsionaalsusega töökindla telefoni tuntud tootjalt,» selgitas Sõro.

Populaarsuselt järgmised on aga mõnevõrra üllatavalt kallima hinnaklassi tippmudelid, nagu Samsung Galaxy S2 ja iPhone, mille hinnad on 500 eurot ja üle selle.

«Seega võib väga üldiselt öelda, et tarbija ostab kas absoluutse tippmudeli või teeb ratsionaalse valiku hinnast lähtudes. Keskmise hinnaklassi nutitelefonid eriti meie müügitopis ei figureeri,» nentis Sõro.

Tema selgituste kohaselt on varasemaga võrreldes langenud just keskmise hinnaklassi osakaal EMT poolt müüdavate telefonide müügis ja seda peamiselt Nokia Symbian telefonide populaarsuse vähenemisega, mis varem seda turusegmenti valitsesid.

«Täna on tarbija selge eelistus Android tarkvara kasutav nutitelefon ja selle tarkvaraga mudelid domineerivad ka müügiedetabelis,» lisas Sõro.

Elisa juhatuse liige Andrus Hiiepuu tõdes samuti, et viimasel ajal on klientide eelistustes väga olulisele kohale tõusnud Android-operatsioonisüsteemiga nutitelefonid.

Samuti pole tema kinnitusel täna hind kliendi jaoks nutitelefoni soetamisel enam niivõrd olulisel kohal. 

«Android-telefonid jõudsid Eestis turule 2009. aasta sügisel. 2010. aasta keskpaigas  oli androidtelefonide turuosa 6 protsenti. Käesoleva aasta keskpaigas moodustasid androidtelefonid kõikidest Elisa esindustes müüdud nutitelefonidest 63 protsenti ning kolmandas kvartalis tõusis see juba 85 protsendini,» selgitas Elisa juhatuse liige.

Ta lisas, et ka nutitelefonide hinna osas on trend muutunud, sest aasta tagasi eelistas väga suur

osa klientidest soodsa hinnaklassiga nutitelefone.

«Täna näeme aga seda, et kuigi soodsa hinnaga ehk 120 euro hinnaklassi jäävaid nutitelefone ostetakse jätkuvalt väga hästi, on ka kallimate mudelite müük hüppeliselt kasvanud.

Tänane trend näitabki, et kliendid ostavad täiesti võrdselt odavama ja kallima hinnaklassiga nutitelefone. Pooled klientidest eelistavad nutitelefone, mis jäävad hinnaklassi kuni 120

eurot ning pooled kliendid nutitelefone, mille hind ulatub kuni 400 euroni. See näitab, et kliendid väärtustavad üha enam nutitelefonide suuremat funktsionaalsust, võimsust ja kasutusmugavust,» selgitas Hiiepuu.

Tele2 kommunikatsioonijuht Kersti Gorstov lisas, et sel aastal on Tele2 kliendid  pigem eelistanud soodsama hinnaklassi Android-telefone ning kümne enimmüüdud nutitelefoni hulgas on esindatud kõikide Tele2-s müügilolevate telefonitootjate margid.

«Viimastel kuudel on siiski tõusnud Samsungi nutitelefonide müük ning klientide eelistus on võrdselt jagunenud nii soodsaima hinnaklassiga Samsung Galaxy Mini kui ka kõige kallima hinnaklassi Samsung Galaxy S2 vahel.

Võib täheldada, et ostjaskond on jagunenud kaheks äärmuseks: inimesed, kes vaatavad peamiselt telefoni hinda ning inimesed, kes eelistavad tehnoloogiliselt parimaid ja sealhulgas hinnaskaala tippu kuuluvaid mudeleid.

Viimase kuue kuu jooksul on klientide eelistus kaldunud Android-platvormil olevate telefonide vastu ning üha rohkem võidavad populaarsust väga heade tehniliste omadustega, kuid seega ka kallimad nutitelefonid,» selgitas Gorstov.

Tele2 2011. aasta enimmüüdud telefonide TOP 10:

1. Sony Ericsson X8 (140 €, Android)

2. HTC Wildfire S (239 €, Android)

3. Nokia C5-03 (169 €, Android)

4. HTC Wildifire (Android, läbi müüdud)

5. Nokia 5230 (135 €)

6. Samsung Galaxy Mini (139 €, Android)

7. Nokia C6 (229 €)

8. Samsung Galaxy Gio (189 €, Android)

9. Nokia C6-01 (234 €)

10. Samsung Galaxy S II (499 €, Android)
 

Elisa Eesti popimad soodsa hinnaga nutitelefonid:

1. LG P500

2. LG P690

3. Samsung Galaxy GIO

4. Huawei Sonic U8650

5. HTC Wildfire S  

Elisa Eesti kallima hinnaga nutitelefonid:

1. Sony Ericsson Arc S

2. Samsung i9100 Galaxy S II

3. Sony Ericsson NEO V

4. Sony Ericsson Ray

5. Huawei IDEOS X5 U8800


EMT nutitelefonide TOP 10:

(kolmas kvartal)

1. Samsung Galaxy Ace

2. Samsung Galaxy Gio

3. Samsung Galaxy 580

4. Sony Ericsson Xperia X8

5. Samsung Galaxy SII

6. iPhone 4 16 GB

7. Samsung Galaxy Mini

8. HTC Wildfire S

9. Sony Ericsson Xperia Neo

10.Nokia 5230

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles