Eksperdid: mobiilietiketi väljakujunemiseks läheb veel aega

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reeglite kujunemine, kus ja millal on sobilik mobiiltelefone kasutada, võtab aega.
Reeglite kujunemine, kus ja millal on sobilik mobiiltelefone kasutada, võtab aega. Foto: Caro / Scanpix

Eksperdid on seisukohal, et kuigi mobiiltelefonide kasutamist on juba piiramas mõned kirjutamata reeglid, läheb tõelise mobiilietiketi väljakujunemiseks veel aega.

USAs tegutsev etiketiekspert Anna Post viitas tehnoloogiafirma Intel tehtud uuringule, millest selgus, et enamik ameeriklasi peab elektroonikaseadmeid nagu mobiiltelefonid ja sülearvutid osaks igapäevaelust. Äri nõuab, et ühendusvõimalus oleks kogu aeg olemas ja see tähendab, et mobiiltelefonile võib vastata ka õhtusöögi ajal, vahendas Reuters.

Samast küsitlusest ilmnesid siiski mõned reeglid, mil ameeriklased mobiiltelefonide kasutamist heaks tooniks ei pea. Need on religioossed toimingud, puhkused ja kohintingud.

Lisaks selgus, et sidevahendite kasutamise sobilikkus sõltub sõnumi või teate sisust. Näiteks sobib õnnitlus enamiku arvates elektroonilisel kujul saatmiseks, kuid kingisoovid mitte.

Posti hinnangul ei sobiks elektroonilisel kujul saata ka tänukirju.

Et selliseid reegleid tuleb juurde ja need muutuvad üha olulisemaks, oli Post veendunud. Samas muutub sobiliku ja kõlbmatu määramine tulevikus kindlasti veelgi keerulisemaks.

Inteli esindaja Genevieve Bell lisas, et need on terve mõistuse küsimused ning reeglid, millal ja kus tehnoloogiat kasutada, on alles kujunemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles