Euroopa automüük oli augustis rekordilises languses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Automüük
Automüük Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Euroopa autotootjate liidu ACEA andmetel langes uute registreeritud sõiduautode arv augustis mullusega võrreldes 4,9 protsenti 686 957 sõidukini, mis märgib madalaimat augustikuist müüki alates 1990ndast aastast, mil andmeid esimest korda koguma hakati.

Kaheksa kuu lõikes langes Euroopa automüük eelmise aastaga võrreldes 5,2 protsenti 8,14 miljoni sõidukini.

Kehva tulemust on mõjutanud kindlasti eurotsooni nigel makromajanduslik olukord, juulis oli töötus kuue kvartali pikkuse majanduslanguse tulemusena tõusnud rahaliidus 12,1 protsendini.

Peugeot tegevjuht Philippe Varini sõnul saab 2013. aastast juba kuues järjestikune aasta, mil Euroopa automüük kahaneb.

Hoolimata sellest, et mitmetes keskmise suurusega ja väikeriikides tõusis uute sõiduautode müük augustis plusspoolele, viisid kogu Euroopa keskmise miinuspoolele just suured turud. Nii oli langus Saksamaal 5,5%, Itaalias 6,6%, Prantsusmaal 10,5% ja Hispaanias koguni 18,3%. Ainsana suurriikidest püsib jätkuvalt tõusulainel Suurbritannia, augustis 10,9 protsendiga.

Autotootjate seas olid augustis autode müügi- ja teenindusettevõtete Eesti liidu (AMTEL) andmetel suurematest kontsernidest plussis Renault, BMW ja Daimler. Samal ajal jäid miinusesse Euroopas enim sõiduautosid müüv Volkswagen Grupp, aga samuti näiteks PSA ja Fiat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles