AMTEL: käibemaksuseaduse muutmine tuli meile ootamatult

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arno Sillat
Arno Sillat Foto: Erakogu

Autode müügi- ja teenindusettevõtete Eesti liidu (AMTEL) tegevjuht Arno Sillat ütles E24-le, et valitsuse poolt heaks kiidetud käibemaksuseaduse muutmise eelnõu, mille järgi saab autot ostes, liisides või rentides maha arvata vaid pool käibemaksust senise kogu käibemaksu asemel, tuli ettevõtetele kahjuks ootamatult ning selle loomeprotsessi neid ei kaasatud.

«See ei ole partnerlus, vaid tuletab vanu aegu meelde. Riik peaks kaitsma seaduslikult tegutsevaid ettevõtjaid, mitte stimuleerima kahtlevat ettevõtjat ka põranda alla minema,» ütles ta.

Sillati hinnangul on siin tegemist tulekahju kustutamisega legaalselt tegutsevate ettevõtjate arvelt ning selgelt on jäetud kasutamata riigieelarve täitmise võimalused illegaalse kaubanduse maksustamisel, millele on tema sõnul AMTEL ka paljukordselt viidanud.

«Eelnõu eesmärgiks on võrdsustada eraisikud ettevõtjatega, kuid minu hinnangul suureneb sellega hoopis lõhe ausate ja ebaausate ettevõtjate vahel, kuna autosid tuuakse ka edaspidi Eestisse ilma käibemaksu maksmata ning ilmselt ka senisest rohkem,» ütles ta, lisades, et maksu- ja tolliamet peab hakkama seaduse täitmise kontrollimiseks tegelema suuremahulise jälitustegevusega, mis omakorda neelab ressursse.

Sillati sõnul plaanib AMTEL saata järgmise nädala alguses riigikogu rahanduskomisjonile märgukirja, kus üritatakse kriitika asemel pigem välja tuua lahendusi, kuidas riigil oleks võimalik autoturuga seotud käibemaksupettusi vähendada.

Valitsus kiitis nädala alguses koos järgmise aasta riigieelarve eelnõuga heaks käibemaksuseaduse muutmise eelnõu, mille järgi saab autot ostes, liisides või rentides maha arvata vaid pool käibemaksust senise kogu käibemaksu asemel. Eelnõu järgi ei saa ühe sõiduki pealt käibemaksu tagasi rohkem kui 2000 eurot.

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul ei ole mingi saladus, et ettevõtluseks mõeldud sõiduautosid kasutatakse palju ka erasõitude jaoks.

«Autode hankimine firma nimele on võrreldes eraisiku ostudega ebaõiglaselt odavam käibemaksu tagasiarvestamise tõttu. Palju uhkemaid autosid on Eestis just firmade nimel. Me ei arva, et selline praktika on jätkusuutlik. Tegemist ei ole kindlasti meeldiva sõnumiga, aga need muudatused tuleb teha,» ütles Ligi riigieelarvet tutvustaval pressikonverentsil.

Seadusesse jääb erand, mille kohaselt saab sõiduki soetamisel käibemaksu tagasi kogu ulatuses, juhul kui ettevõte tõendab, et autot kasutatakse ainult ettevõtluseks. Selleks peab ettevõte tegema kõik selleks, et sõiduautot ei saaks kasutada eratarbimises. Näiteks kontrollib ettevõtte juht auto kasutamist GPSi abil ning auto peab olema pargitud ettevõtte juures, mitte töötaja kodus.

Eelnõu järgi saab täies mahus käibemaksu tagasi ka sõiduautode eest, mis soetatakse müügiks või rentimiseks ja ise neid autosid kasutusele ei võeta, ning taksode ja õppesõiduautode eest, kui neid peamiselt muul otstarbel ei kasutata.

Rahandusministeerium loodab muudatuse jõustumisel saada täiendavalt maksudena riigieelarvesse 40 miljonit eurot aastas. Kuna muudatus jõustub eelnõu järgi tuleva aasta 1. juulil, siis laekub 2014. aastal muudatuse mõjul eelarvesse 20 miljonit eurot rohkem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles