ETV: HD-telepildiks on vaja 10-miljonilist investeeringut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on eurolaulu salvestamine ETV ühes stuudiotest.
Pildil on eurolaulu salvestamine ETV ühes stuudiotest. Foto: Liis Treimann

Eesti Rahvusringhäälingu tehnoloogia arendusjuhi Risto Sirtsi sõnul on rahvusringhäälingu uude hoonesse, mille valmimine on planeeritud 2013. aastasse, kavandatud täies ulatuses HD-tootmist ning edastamist võimaldav infrastruktuur.

Kas Teie telekanalil on plaani liikuda HD-telepildi suunas ja milline see ajagraafik on?

Eesti Televisiooni arengusuunad kõrgresolutsiooniga (HD) videopildi kasutusele võtmisel tootmises ning programmiväljastuses on valdavalt seotud investeerimisvõimalustega.

Oluline on siinkohal välja tuua, et ETV suurimas stuudios ning televisiooni liikuva ülekandejaamaga (telebuss) on juba võimalik toota saateid HD-kvaliteedis.

Millised on suurimad takistused sellise pildi edastamisel ja miks?

HD-videopildi edastamise suurimad probleemid maapealses digitaalses levis (DVB-T, õhulevi) on seotud suuremast andmeedastuskiiruse vajadusest tuleneva suurema edastusmaksumusega (kasutada on vaja ligi kolm korda suuremat ribalaiust).

Kaabellevikeskkondades tuleb operaatorfirmal tekitada klientidele tehnilised võimalused HD-kvaliteediga teenuse pakkumiseks ning sama kehtib ka video üle IP lahendusi kasutavate firmade puhul.

Kuidas erineb HD-pildi edastamine praegusest ja kui suuri investeeringuid selle jaoks vaja oleks?

Eesti Televisioon väljastab täna nii ETV kui ETV2 programmid standardresolutsioonis (SD). HD-kvaliteedis telepildi väljastamine eeldab programmiväljastuse valdkonna investeeringuid ca 10 milj. krooni.

Selleks, et tagada aga ka edastatav sisu ehk telesaated, tuleb investeerida täiendavalt infrastruktuuri, mis võimaldab saateid nimetatud kvaliteedis toota ning säilitada.

Rahvusringhäälingu uude hoonesse, mille valmimine on planeeritud 2013. aastasse, on mõistagi kavandatud täies ulatuses HD-tootmist ning edastamist võimaldav infrastruktuur.

Kas HD-pildi edastamine pole ainult telefirma taga, vaid ootaks investeeringuid ka üldisesse infrastruktuuri, mida haldavad näiteks kaabelfirmad?

Telepildi väljastamine HD-kvaliteedis on seotud telekanali kasutuses olevate tehniliste võimalustega. Samas on HD-telepilti võimalik lõpptarbijale tekitada ka SD videosignaali üles-skaleerimise (upscaling) meetodil, mis annab väga häid tulemusi, kui seda kasutada maksimaalse võimaliku kvaliteediga SD videosignaali korral.

Kodukasutajale tähendab see seda, et kui SD muundamine HD-kvaliteeti toimub teenusepakkuja poolt koostöös telejaamaga, siis suure HD-televiisori pealt nähtav pilt on väga palju parem sellest, mida teeb täna nende kodudes teler ise.

Kuidas mõjutab HD-pilt arhiivimaterjale ja juba ostetud filmide õigusi selles mõttes, et kas nende näitamine HD-kvaliteedis oleks endiselt võimalik või tuleks ostetut/materjale uuendada?

Vajalik on HD-kvaliteedis videofailide hankimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles