STV: hakkame nägema HD-formaadis eriprojekte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telekommunikatsioonifirma STV logo.
Telekommunikatsioonifirma STV logo. Foto: Peeter Langovits

AS STV klienditeeninduse juht Kristo Sakkeus ütles Postimees.ee’le, et HD-kanali edastamine ei ole midagi keerulist, küll aga on kulukas ettevõtmine HD-formaadis sisu tootmine.

Eesti kaabelvõrgus on võrdlemisi vähe HD-telekanaleid (üldiselt 2-4) - miks see nii on ja miks arv suurem pole?

STV edastab nelja HD-formaadis telekanalit põhipaketis, millest üks on lausa 3D kanal. Lisaks pakume oma Tallinna klientidele eraldi HD-paketti viie erineva kanaliga. Seega ikka rohkem kui neli.

Laiemas plaanis on terve Euroopa võrreldes Ameerika Ühendriikidega HDTV osas maha jäänud - näiteks esimene Euroopa HD kanal HD1 alustas oma tööd aastal 2004, samal ajal kui USAs alustas esimene kanal tööd juba 1998. aastal.

Samuti on telekanalite valik ja sisu mõnevõrra kesisem USA omast.

Kui lokaalsemalt vaadata, siis Eestis tegutsev kaabeltelevisioonioperaator saab oma klientidele pakkuda neid HD  kanaleid, mida rahvusvahelised meediakompaniid Eestis pakuvad. Lihtsalt  ilusat pilti ja heli edastavaid HD telekanaleid on külluses, samal ajal kui Eestis populaarseimate telekanalite HD-versioonid puuduvad.

Miks pole Eesti telekanalid Teie hinnangul veel HD-pilti edastamahakanud ja mida nad selle edastamiseks tegema peaksid?

Raske öelda, eks ta ilmselt raha ja nõudluse taha jääb. Ei usu, et lähima paari aasta jooksul midagi oluliselt muutub – HD-formaadis päris kodumaist kanalit lähiajal oodata ei tasu, küll aga hakkame sagemini nägema HD-formaadis nn. eriprojekte a la «Tantsud tähtedega HD».

Heaks näiteks oli laulupeo ja Eurovisiooni edastamine HD formaadis.

Kui Eesti kanalid hakkavad HD pilti edastama, kas Teil on olemas suutlikus seda vaatajateni viia? Kui ei, siis mida peaksite veel parandama?

Oleme valmis ja ootame pikisilmi!

Kas tavalise pilti ja HD pildi edastamises on Teie jaoks mingi vahe - näiteks kallim -, et see võiks mõjutada tarbija jaoks teenuse lõpphinda?

Tehniliselt - mitte oluliselt. HD-kanal hõivab sama suure sagedusala kui neli tavalist, ehk siis nelja tavakanali asemel saame edastada ühte HD-formaadis telekanalit. See on küll piirav tegur, kuid ei midagi katastroofilist.

Lisaks on teenusepakkujal vaja investeerida täiendavaid vahendeid HD-kvaliteediga telepildi edastamiseks vajalikesse seadmetesse, kuid need summad pole suures plaanis märkimisväärsed ning näiteks STV on need investeeringud ära teinud paar aastat tagasi.

Küll aga on suurusjärgu võrra kõrgemad meediafirmade poolt küsitavad HD-kanalite edastamise litsentsitasud, seda siis võrreldes analoogsete SD-kanalitega.

Siin see iva ongi – HD-kanali edastamine ei ole midagi keerulist, küll aga on kulukas ettevõtmine HD-formaadis sisu tootmine.

Ahjaa, tarbija jaoks lisandub veel HD digiboksi soetamise kulu, kaabeltelevisiooni operaatorite kliendid saavad HD digiboksi loomulikult ka rentida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles