Eesti sai tehnoloogia, mis võimaldab tuhandete kilomeetrite tagant koos musitseerida

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LoLa tehnoloogia kasutamine Austraalias
LoLa tehnoloogia kasutamine Austraalias Foto: aarnet.edu.au

Eestisse jõudis harukordne viitevaba ülekandetehnoloogia LoLa (low latency), mis pakub nii sujuvat andmeülekannet, et erinevates riikides paiknevad muusikud saavad reaalajas koos musitseerida.

Neljapäeval Eesti muusika- ja teatriakadeemias kitsale ringile kontserdi vormis esitletav LoLa võimaldab akadeemia teatel parimat võimalikku heli ja videopildi kvaliteeti, mida ei suuda praegusel momendil pakkuda ükski teine ülekandetehnoloogia. Selle abil on võimalik musitseerida üksteisest kuni 4000 km kaugusel olevatel muusikutel.

Akadeemia rektori Ivari Ilja sõnul saavad üliõpilased LoLa tehnoloogia vahendusel osaleda reaalajas loengutes, tippõppejõudude ja -artistide meistriklassides mistahes maailma paigas, kus LoLa on kasutusel.

LoLa kasutab tehnoloogiat, mis töötleb andmeid tööjaamades paralleelset, et andmeedastus oleks võimalikult kiire ning latentsus inimkõrva jaoks sisuliselt puuduks – jutt käib vähem 35 millisekundist. Selle loojaks on Itaalia haridus- ja teadusvõrgustik GARR ning G. Tartini Muusikakonvservatoorium.

Tehnoloogia ostu rahastas Euroopa Liidu idapartnerluse programm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles