SpaceX hakkab juba sellel nädalal realiseerima uut ambitsioonikat plaani (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SpaceX'i taaskasutatav kosmoselaev Dragon rahvusvahelise kosmosejaama küljes.
SpaceX'i taaskasutatav kosmoselaev Dragon rahvusvahelise kosmosejaama küljes. Foto: HANDOUT/AFP

SpaceX hakkab juba selle nädala lõpus realiseerima oma globaalse kosmosepõhise interneti plaani, saates orbiidile esimesed interneti satelliidid.

SpaceX'i omanik Elon Musk teatas juba 2015. aastal, et soovib saata Maa-lähedasele orbiidile ligemale 4000 internetti jagavat satelliiti, mis moodustaks ühe suure globaalse võrgu ja muudaks nii kiire interneti kättesaadavaks igas maailma nurgas.

Internetti jagavad satelliidid on muidugi tänapäeval juba olemas, kuid nad paiknevad geostatsionaarsel orbiidil, mis on 35 786 kilomeetri kõrgusel. SpaceX tahab asetada enda satelliidid aga palju, palju madalamale (umbes 1200 km), võimaldades nii märksa kiiremat ühendust.

Nii madalal paiknevate satelliitide miinuseks on aga see, et Maa katmiseks läheb neid palju rohkem vaja. Geostatsionaarsel orbiidil piisab vaid käputäiest satelliitidest kogu maailma katmiseks, kuid SpaceX'i soovitud kõrgusel läheb neid vaja tuhandeid.

4000 satelliidi orbiidile viimine oleks veel paar aastat tagasi olnud praktilises mõttes võimatu, kuid üha usaldusväärsemad taaskasutatavad kanderaketid ja SpaceX'i uus Falcon Heavy rakett muudavad selle tõenäoliselt nüüd võimalikuks.

Esimesed kaks katseotstarbelist satelliiti saadetakse üles juba sellel laupäeval. Microsat 2a ja 2b hakkavad katsetama ühenduse tugevusi Washingtonis, Californias ja Texases paiknevate jaamadega. Samuti üritatakse luua ühendusi üle USA paiknevatest mikrobussidest.

Kui katsed lähevad edukalt, siis võib SpaceX saata esimesed tööks mõeldud satelliidid orbiidile juba selle aasta teisel poolel. Mingi algelise, kuid töötava võrgu saaks nii kätte 2020. aastaks. Esialgne võrk koosneks umbes 800 satelliidist ja kataks USAd.

Sealt edasi laiendataks võrku katma ülejäänud maailma.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles