FBI avalikustas: Venemaa valitsus ründab USA kriitilisi tehnovõrke (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa häkkerite käsutusse sattunud energiasüsteemi skeem
Venemaa häkkerite käsutusse sattunud energiasüsteemi skeem Foto: US-CERT

USA föderaalne juurdlusbüroo FBI ja sisejulgeolekuamet DHS avaldasid eile esimest korda pikka aega kestnud uurimistöö tulemusel sündinud materjalid, mis tõestavad, et USA energiavõrgud ja teised kriitilised taristud on Venemaa valitsuse organiseeritud pideva küberaktsiooni sihtmärgiks.

Küberjulgeoleku üksuse US-CERT veebilehel avaldatud materjalidest nähtub, et Venemaa valitsuse rünnete objektide seas on energia- ja tuumaobjekte, kaubandusrajatised, veevõrgud, lennundus ja kriitilised tootmissüsteemid.

Uuring paljastab häkkerite rünnakute tõestusmaterjalid, tehnilised detailid, taktikad ja iseloomustavad toimunud ründeid kui mitmeastmelist sissetungimisstrateegiat.

Tuvastatud on muu hulgas, et Venemaa häkkerite on süstinud pahavara ääremaade väheturvatud väikeste tootmiste võrkudesse, korraldanud selle abil andmepüügi ning saavutanud ligipääsu tegelike sihtmärkide – näiteks energiasektori võrkudesse - ning kogunud andmeid tööstusjuhtimissüsteemide kohta.

FBI ja DHSi andmeil said rünnakud tõestatult alguse vähemalt märtsist 2016. Asutuse tõdevad, et korraldatud rünnakud on USA eeltoodud taritute tööd ka mõjutanud.

Kasutatud «relvade» hulka on kuulnud tavapärane häkkerite varustus: alates andmepüügi pahavara sisaldavatest e-kirjadest kuni paroole lahtimuukiva pahavarani.

Täpsemalt saab rünnakute tehniliste detailide kohta lugeda raportist.

BBC teatel kehtestas USA eile sanktsioonid 19 Venemaa kodaniku vastu, keda süüdistatakse küberrünnakute korraldamises ja nende abil USA presidendivalimiste mõjutamises.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles