Jaapani ametnik: Hiinale annab tehnoloogilise eelise totalitaarne režiim (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakaamera Mao Zedongi pildi taustal Pekingi Tiananmeni väljakul.
Turvakaamera Mao Zedongi pildi taustal Pekingi Tiananmeni väljakul. Foto: THOMAS PETER / REUTERS

Jaapani riikliku JBIC panga juhi Tadashi Maeda sõnul suudavad totalitaarsed riigid nagu Hiina arendada uusi tehnoloogiaid demokraatiatest kiiremini, sest neil on ligipääs suuremale hulgale andmetele. Nimelt võivad nad andmete kogumisel lihtsalt ignoreerida oma kodanike privaatsust.

«Meil on palju probleeme suurte andmehulkade kogumisel, sest me peame kinni pidama inimeste privaatsusest. Hiinal ei ole sellist probleemi ja see annab neile demokraatlike riikide ees eelise,» ütles Maeda intervjuus ja lisas, et Hiina ettevõtted võivad peatselt saada globaalse eelise just sellistes teadusharudes, mis nõuavad suurte andmehulkadega töötamist.

Hiina ettevõtted käivad pankuri sõnul juba praegu läbi miljonite veebi-jututubade logide ja Hiina valitsus rajab hetkel ühte inimkonna ajaloo kõige keerukamat populatsiooni jälgimise süsteemi, mis põhineb lugematutel turvakaameratel, näotuvastusalgoritmidel ja andmekaevandamisel.

«Ma arvan, et see on väga ohtlik,» tõdes Maeda. «Euroopa riigid, USA ja Jaapan peavad looma ühised andmete kogumise ja kasutamise regulatsioonid, et Hiinaga sammu pidada,» arvas pankur.

Juunis JBIC juhiks saanud Maeda üritab panganduses mõnevõrra eeskuju võtta Hiinast ja jagada laiali palju laene välismaistele infrastruktuuri projektidedele, mis sarnaneb Hiina «Vöö ja tee» algatusega. Mehe sõnul tahab ta anda Jaapani ettevõtetele parema ligipääsu suurematele andmehulkadele, mida viimased saaks oma töö optimeerimisel kasutada.

«JBIC on huvitatud koostööst andmetöötlusega tegelevatest ettevõtetest, kes oleks nõus looma sidemed Jaapaniga,» ütles Maeda ja tõi näidetena targad kodud, mis jälgivad vanurite tervist.

Allikas: WSJ

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles