SpaceX saadab reisile ümber Kuu boheemlasest Jaapani miljardärdi

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elon Musk ja Yuzaku Maezawa SpaceX'i pressikonverentsil.
Elon Musk ja Yuzaku Maezawa SpaceX'i pressikonverentsil. Foto: Chris Carlson / AP

SpaceX teatas esmaspäeval, et maailma esimeseks kosmoseturistiks saab Jaapani miljardär Yusaku Maezawa, kes saadetakse BFR raketiga reisile ümber Kuu.

E-riidepoe Zozotown asutaja ja kunstikoguja Maezawa lendab SpaceXi praeguse ajakava järgi ümber Kuu 2023. aastal. Ta plaanib kaasa võtta kaheksa kunstnikku, kelle hulgas on maalikunstnik, muusik, skulptor, filmirežissöör, kirjanik, tantsija, fotograaf, moedisainer ja arhitekt. Nimelt on otsustanud miljardär muuta kogu ettevõtmise suureks kunstiprojektiks, mille nimi on #dearMoon ja sellel on isegi juba oma kodulehekülg.

SpaceXi tegevjuht Elon Musk ütles, et reis võtab aega viis päeva.

42-aastase Maezawa varade väärtuseks on Forbesi andmetel 2,9 miljardit dollarit. Mees on äärmiselt entusiastlik kunstikoguja – möödunud aastal ostis ta 110,5 miljoni dollariga 1982. aastal valminud Jean-Michel Basquiat’ maali. Kõigilt reisile kaasa tulevatelt kunstnikelt tahab Maezawa, et nad looks midagi peale tagasi jõudmist. Kosmosereisi ajal ammutab seltskond aga inspiratsiooni ja avardab oma kujutlusvõimet.

Maezawa on enda sõnul kujutanud alati ette, mis siis, kui Kuule oleks hoopis läinud Picasso, Andy Warhol, Michael Jackson või John Lennon?

Musk ütles esmaspäeval peetud SpaceXi pressikonverentsil, et Maezawa pöördus reisi ideega tema poole, mitte vastupidi. Ta ei täpsustanud, kui palju ettevõtmine miljardärile maksma läheb, kuid teda saatvatele kunstnikele saab see olema tasuta, sest Maezawa maksis kõigi kohtade eest. Musk toonitas siiski, et mehe sissemakse oli niivõrd suur, et see mõjutab tugevalt BFRi raketi arendamise kiirust.

BFRi arendamine läheb Muski hinnangul maksma umbes viis miljardit dollarit.

SpaceXi BFR (Big Falcon Rocket) on alles arendusjärgus kosmosesõiduk, mis koosneb laias laastus kahest osast: hiiglaslik kanderakett, mis tõotab tulla inimkonna ajaloo võimsaim ja kosmoselaev, mis kannab endaga reisijaid. BFR on sarnaselt teiste SpaceXi rakettidega taaskasutatav ja suudab vähemalt Elon Muski sõnul viia orbiidile enam kui 150 tonni raskust. Prototüübi ehitamine algas väidetavalt selle aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles