USA välisministeerium sai kõheda raporti tehisaru kohta

tehnika.postimees.ee
Copy
Tehisaru teadlikkus inimkonna kohta kosub iga sekundiga – mis see selle teadmisega peale hakkab, ongi suurim küsimus.
Tehisaru teadlikkus inimkonna kohta kosub iga sekundiga – mis see selle teadmisega peale hakkab, ongi suurim küsimus. Foto: Piqsels

USA Riigidepartemangu (Välisministeeriumi) tellitud raport hoiatab, et kiiresti arenev tehisintellekt võib kujutada endast «katastroofilist» ohtu rahvuslikule julgeolekule ning isegi inimkonnale tervikuna. Dokument «Tegevuskava täiustatud AI turvalisuse ja ohutuse suurendamiseks,» millest esimest korda teatas ajakiri TIME, soovitab, et USA valitsus peaks liikuma «kiirelt ja otsustavalt» – võtma kasutusele meetmeid, sealhulgas võimalikult piirama arvutusvõimsust, mis on eraldatud nende AIde treenimiseks – või muidu riskime «inimkonna väljasuremist soodustavate arengutega».

«Arvutusvõimsuse ja üldise tehisintellekti (artificial general intelligence e. AGI) tõusul on potentsiaal destabiliseerida globaalset turvalisust viisil, mis meenutab tuumarelvade tulekut,» kirjutatakse raportis. Kuigi me pole veel jõudnud etappi, kus AI-mudelid suudaksid inimestega intellektuaalsel tasemel konkureerida (tuntud ka kui AGI), on paljud väitnud, et see on ainult aja küsimus – me peaksime probleemist ette jõudma, lastes valitsusel sekkuda, enne kui on liiga hilja.

See on vaid viimane ekspertide hoiatus, et tehisaru tehnoloogia kujutab endast «eksistentsiaalset riski» inimkonnale. Selles diskussioonis osalevad ka Meta peamine AI-teadlane Yann LeCun, tehnoloogia nn «ristiisa»  Google'i AI juht Ühendkuningriigis Demis Hassabis ja endine Google'i tegevjuht Eric Schmidt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles