Microsoft: oleme valmis kvantarvuteid tootma!

tehnika.postimees.ee
Copy
Microsoft on teatanud, et nad võivad õige pea tootma hakata kvantarvuteid.
Microsoft on teatanud, et nad võivad õige pea tootma hakata kvantarvuteid. Foto: Michael M. Santiago

Microsoft ja Quantinuum teatasid kolmapäeval olulisest edasiminekust, et muuta kvantarvutid kommertsreaalsuseks, suurendades muu hulgas ka nende usaldusväärsust. Kvantbitid on haprad, aga Microsft väidab, et on valmis saanud eriti nutika lahendusega, kuidas «halvaks läinud» kvantbitte parandada.

See samm on osa võidujooksust kvantarvutite täiustamiseks, kus tehnoloogiaettevõtted nagu Microsoft, Alphabeti Google ja IBM võistlevad nii rivaalide kui ka riikidega, et luua masinaid, mis kasutavad ära kvantmehaanika eeliseid, lubades kiiruseid, mis ületavad märkimisväärselt tavapäraste ränipõhiste arvutite omi. Need kvantmasinad võiksid teha teaduslikke arvutusi, milleks praeguste klassikaliste arvutitega kuluks miljoneid aastaid.

Kuid kvantarvutite fundamentaalne üksus – kvantbitt – on kiire, kuid tujukas, tekitades andmevigu, kui kvantarvutit tabavad kasvõi väikesed häired. Selle probleemi lahendamiseks loovad kvantuuringute tegijad sageli rohkem füüsilisi kvantbitte kui vaja ja kasutavad veaparandustehnikaid, et saada vähem, kuid usaldusväärseid ja kasulikke kvantbitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles