Norra kaalub koolides arvutipõhiste eksamite sisseseadmist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksamiruum
Eksamiruum Foto: Sille Annuk
Norra Nord-Trondelagi maakonna keskkooliõpilased sooritavad oma tänavused eksamid sülearvutite abil ning projekti edu korral võib arvutite abil eksamineerimine kogu riigis levida.

Praegu käiv pilootprojekt haarab 6000 õpilast ning ülejäänud koolidelt uuritakse, kas nad sooviksid arvutil tehtavatele eksamitele üle minna, kirjutab BBC News.

Norras saavad kõik keskkooliõpilased 16-aastaseks saades riigilt arvuti, et õppetööd soodustada. Eksamite ajal aktiveeritakse õpilaste arvutites spetsiaalne tarkvara, mis takistab ligipääsu internetile, salvestab tehtud klahvivajutusi ja võimaldab jälgida, millega õpilased töö ajal täpselt tegelevad, välistades seega igasuguse spikerdamisvõimaluse.

Projekti juhtiv Bjorg Helland Nord-Trondelagi maavalitsusest ütles, et arvuteid on norrakad eksamitel varemgi kasutanud, kuid õpilaste isiklikke sülearvuteid eelistatakse seetõttu, et nad on nendega juba tuttavad.  Hellandi sõnul kasutavad maakonna õpilased oma sülearvuteid tänavu nii tavaliste kontrolltööde kui lõpueksamite sooritamiseks.

Töö algul laevad eksaminandid internetist küsimused alla, kuid vahel kasutatakse ka paberil küsimusi, millele arvutil vastused trükitakse, rääkis Helland.

Uue eksamineerimissüsteemi tehnilise poolega tegeleva arvutifirma XO Expect More esindaja Terje Ronning ütles, et õpilased võivad kasutada vaid õigekirja kontrollivat programmi, kuid muud abivahendid on keelatud.

«Üks õpilane kasutas tõlkeprogrammi ja trükkis sellega: «Kui te mind näete, siis takistage mind.» Me nägime teda ja me peatasime ta,» tõi Ronning näite kontrollimehhanismi tõhususest. Spikerdamiselt tabatud õpilased loetakse sarnaselt tavaeksamile läbikukkunuks.

Ronningi sõnul on häkkerid internetis juba arutlenud, kuidas jälgimistarkvara petta, kuid ta rõhutas, et õpilased pääsevad programmile ligi vaid eksamite ajal ning katsed seda mõjutada raiskavad nende aega.

Pilootprojekti edukus on pannud norrakaid mõtlema, kas virtuaalset eksamineerimissüsteemi tuleks uuest kooliaastast kogu riigile laiendada. Praegu uuritakse koolidelt, kas nad soovivad uut süsteemi katsetada.

Lisaks spikerdajate edukamale tabamisele on arvutipõhiste eksamite eeliseks ka kiirem tulemuste kontroll, kuna tööd saadetakse kontrollijatele e-kirja, mitte posti teel.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles