VIDEO: Põimtiibne lennuk katsetusteks valmis – kas siit tuleb lennunduse tulevikumasin

tehnika.postimees.ee
Copy
Põimtiibne (blended wing) lennumasina vähendatud mudel läheb katsetustele ning nende õnnestumisel võib maailma lennundust oodata oluline läbimurre.
Põimtiibne (blended wing) lennumasina vähendatud mudel läheb katsetustele ning nende õnnestumisel võib maailma lennundust oodata oluline läbimurre. Foto: Jetzero

Reisilennukite põhikuju pole aastakümneid oluliselt muutunud, kuid radikaalselt uued disainilahendused  jõuavad lähemale tootmisele. JetZero on teatanud, et nende kaunis põimtiibne (eestindus inglisekeelsest blended wing airplane'ist) demonstratsioonlennuk on saanud FAA heakskiidu katsetelendude alustamiseks.

Põimtiibne  lennuk on täpselt see, millele nimetus viitab – lennuki kere ja tiivad sulanduvad ühtseks sujuvaks kujundiks, mis on ristand tavalise reisilennuki ja lendava tiiva vahel. Aerodünaamilisem disain, kus praktiliselt kõik on tõstejõupind, suurendab märkimisväärselt selle kütusesäästlikkust, JetZero väidab, et nende põimtiibne lennuk kasutaks 50 protsenti vähem kütust kui standardne reaktiivlennuk.

Lisanduv kütusesäästlikkus oleks tohutu. See vähendaks oluliselt käituskulusid ja võiks võimaldada kontinentideüleseid lende. Eelised võiksid olla veelgi väärtuslikumad, kui see kontseptsioon ühendataks puhta lennunduse jõuallikatega – nagu akuelektrilised, vesinikul või ammoniaagil põhinevad kontseptsioonid, kus vahemaa on endiselt laialdase kasutuselevõtu peamine takistus.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles