Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Holland relvastub: Ameerika Ühendriikidest ostetakse õhulahingute pidamiseks väga häid rakette (1)

Copy
2008. aastal esitletud AIM-9X Block II-l on andmesideühendusega rakett, mis lukustab end sihtmärgile pärast väljatulistamist.
2008. aastal esitletud AIM-9X Block II-l on andmesideühendusega rakett, mis lukustab end sihtmärgile pärast väljatulistamist. Foto: USA kaitseministeerium

2024. aasta 6. septembril andis USA välisministeerium heakskiidu sõjalisele müügitehingule välisriigile, antud juhul Hollandile, (Foreign Military Sale ehk FMS), mis hõlmab 246 AIM-9X Sidewinder Block II õhk-õhk raketti ja sellega seotud varustust hinnanguliselt 691 miljoni dollari väärtuses. AIM-9X Block II, mida tutvustati 2008. aastal, on õhk-õhk tüüpi rakett, millel on pärast starti lukustumise (lock-on after-launch ehk LOAL) võimekus ja mis sobib mitmesugustele platvormidele, sealhulgas hävitajatele F-35 Lightning II, mille täiendavatest ostuplaanidest Holland hiljuti teatas.

Holland esitas konkreetse taotluse 246 AIM-9X Sidewinder Block II taktikalise raketi, kuue AIM-9X Block II Sidewinderi treeningraketi, kahe AIM-9X Block II eritreeningraketi ning 14 AIM-9X Block II taktikalise juhiküksuse ja kahe AIM-9X Block II CATMi juhiküksuse kohta. Lisaks sisaldab paketis raketikonteinereid, varuosi, personali väljaõpet, koolitusvarustust, salastatud ja mittesalastatud publikatsioone ja tehnilisi dokumente, garantiisid ning USA valitsuse ja töövõtjate inseneri-, tehnilist ja logistilist tuge, samuti muid logistika ja programmi toetuse elemente. Kogu programmi hinnanguline maksumus on 691 miljonit dollarit.

AIM-9 Sidewinder: Pärand ja areng

AIM-9 Sidewinder on lühimaarakett, mille töötas algselt välja USA merevägi ja mis tuli kasutusele 1956. aastal. See töötati välja 1940. aastate lõpus, et täiustada hävituslennukite relvastust, olles soojusjälgimise võimekusega rakett. Esimest korda kasutasid seda USA mereväe F9F-8 Cougar hävitajad. Sidewinder on osalenud mitmes sõjalises konfliktis, sealhulgas Vietnami sõjas, 1982. aasta Falklandi sõjas ja Lahesõjas. Kogu maailmas on toodetud üle 110 000 Sidewinderi raketi ning seda on kasutanud 27 riiki, raketiga on alla tulistatud 270 vaenlase lennukit.

Sidewinder-raketid on läbi teinud arvukalt uuendusi, kohanemaks arenevate õhustrateegiatega. Varased mudelid, nagu AIM-9B, piirdusid vaenlase lennukite tagaajamisega, sest need nõudsid sihtmärgi mootoriväljalaskegaaside tabamist. Hilisemad mudelid, näiteks AIM-9D ja AIM-9G, pakkusid paremat juhtimist, suuremat ulatust ja suuremat töökindlust. AIM-9L ja AIM-9M tõid esimest korda kaasa võime tabada sihtmärke mistahes suunast, avardades Sidewinderi võimekusi kõigis lahingutingimustes.

AIM-9X Block II mudel toodi turule 2008. aastal ja see lisas lukustumise pärast starti (LOAL) koos andmesidevõimekusega, mis võimaldab raketil saada juhiseid pärast starti, suurendades lahingutsoonis võimalikke rünnakusuundi. See sisaldab ka täiustatud juhtimisvõimekust ja tarkvara uuendusi, et parandada raketi sooritust suure nurga alt sihtmärgi tabamisel. Lisaks on raketil sisemine jahutussüsteem, mis välistab vajaduse väliste jahutusballoonide järele, ja tõukurite suunamissüsteem, mis võimaldab kuni 60 g pöördeid, parandades sellega manööverdusvõimet.

Holland ja F-35 programm

Septembri alguses teatas Hollandi valitsus plaanist tõsta riigi kaitse-eelarvet järgmistel aastatel 2,4 miljardi euro võrra. Selle otsuse üksikasjad on esitatud uues kaitsememorandumis, mis käsitleb investeeringuid mitmesugustesse sõjalistesse varadesse, sealhulgas täiendavatesse F-35A hävituslennukitesse, mille jaoks on AIM-9X Block II oma pärast starti lukustumise võimekusega suurepäraselt sobiv. Hollandi kuninglikud õhujõud opereerivad praegu 39t F-35A lennukit ja plaanivad 2024. aastaks täiendavaid paigutusi Leeuwardeni ja Volkeli õhuväebaasidesse, samuti kaalutakse täiendava eskadrilli lisamist.

Algselt kavandas Holland 85 F-35A hävitaja soetamist, et asendada vananev F-16AM lennukite laevastik, esialgse hinnangulise maksumusega 5,5 miljardit eurot, kuid kulude kasv ja tehnilised probleemid tõid kaasa eskadrillide arvu vähendamise. Hollandi kaitseministeerium tõstis siiski 2013. aastal eelarvelimiiti, võimaldades täiendavaid oste. 2022. aasta maiks teatas kaitseministeerium kuue täiendava F-35A tellimusest, suurendades kavandatud koguarvu 52ni.

Järeldused ja Sidewinderi tähtsus

Sidewinder-rakettide ajalugu ja areng näitavad selle raketi jätkuvat tähtsust kaasaegses õhustrateegias. Holland investeerib märkimisväärselt uude relvastusse ja F-35 hävituslennukitesse, mis tugevdab riigi võimekust NATO sõjaliste kohustuste täitmisel.

AIM-9X Block II täiustatud võimekused, sealhulgas pärast starti lukustumine, annavad F-35 pilootidele suurema paindlikkuse ja efektiivsuse lahingus, tehes sellest olulise relvasüsteemi nii Hollandi kui ka teiste riikide õhuvägede jaoks.

Kokkuvõttes tähistab see tehing olulist sammu Hollandi kaitsevõimekuse arendamisel ja koostöös USAga, tugevdades riigi positsiooni rahvusvahelisel julgeolekuareenil.

Allikas: Army Recognition

Tagasi üles