TOP 25 Loetumad tehnikalood 2023. aastal: sõjast ja sukelpaadist Eesti oma superautoni

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Aasta loetuimate  tehnikauudiste hulka kuulus ka üks esimesi Ukraina droonpaadi eduka kasutamise lugusid, kui avaldati video Vene sõjalaeva hävitamisest. Tiheda kuulipildujatule all õnnestus suitsiidipaadil ikkagi militaaraluse külje alla jõuda.
Aasta loetuimate tehnikauudiste hulka kuulus ka üks esimesi Ukraina droonpaadi eduka kasutamise lugusid, kui avaldati video Vene sõjalaeva hävitamisest. Tiheda kuulipildujatule all õnnestus suitsiidipaadil ikkagi militaaraluse külje alla jõuda. Foto: Kaader videost

Postimehe loetumate artiklite seeria jätkub tehnikauudiste edetabeliga. Millised tehnikarubriigi artiklid olid sel aastal kõige menukamad?

1. Rannikuvalve ja OceanGate: Titanis viibinud inimesed on hukkunud

Aasta kõige loetum tehnikarubriigi artikkel rääkis maailmas ülipalju tähelepanu saanud kadunud sukelaparaadist Titan, milles viibinud inimesed hukkusid, kuigi veel mitmeid päevi loodeti neist mingeid elumärke saada.USA rannikuvalve ja aluse omanikfirma OceanGate teatasid oma ametlikus avalduses, et kõik pardal olnud said surma ning ookeanisügavustes on aalveeaparaat tõenäoliselt suure rõhu all lömastatud.

Viis inimest OceanGate´i sukelpaadi Titan pardal said surma, kui sukelduti kuulsa reisilaeva Titanic vrakile. Tegemist on selle aasta ühe enim tähelepanu saanud traagilise tehnikasündmusega.
Viis inimest OceanGate´i sukelpaadi Titan pardal said surma, kui sukelduti kuulsa reisilaeva Titanic vrakile. Tegemist on selle aasta ühe enim tähelepanu saanud traagilise tehnikasündmusega. Foto: Oceangate / ZUMA Press Wire / Scanpix

2. Titani rusud on leitud, aga mis saab edasi?

Miks ikkagi kõrgtehnoloogiline süvasukeldumisaparaat purunes? Juba praegu võib teha nii mitmeidki oletusi, mille tõttu selline katastroof toimida sai: kord või siis korduvalt kõrget rõhku tunda saanud süsinikkiust lamineeritud koorikut moodustuvad kihid võivad surve tõttu teineteisest irduda. Samas võib väiksemgi viga selles materjalis põhjustada purunemise.

3. Otsijad on leidnud tükke, mis võivad pärineda Titanilt ja on avaldatud ka otsingute tänaseks teada maksumus

Traagika rullub lahti aina uute detailide selgumisega: Titan võis leida hullu lõpu juba siis, kui side katkes. Sukeldujad leidsid hukkumispaigast sukelpaadi tükke.

4. Riivakas või tabamus? Venelased said Ukrainas pihta hinnalisele IRIS-T õhutõrjesüsteemile

Venelastele palju meelehärmi valmistanud lääne abina ukrainlastele saadetud õhutõrjesüsteem IRIS-T olevat hävitatud. Või kas ikka oli? Uued detailid avaldatud videost seavad selle fakti kahtluse alla. Kuid Ukraina kaitsejõud siiski kinnitasid, et videol nähtav seade pole peibutis, vaid päris õhutõrjeseadeldis. Kas tegemist oli riivakaga või siiski kallis relvasüsteem hävis, selle kohta mõistagi selgitusi ei antud.

Selline näeb välja IRIS-T SLM. Pihta sai selle üks või mitu raketi väljalasketoru, näitab avaldatud video.
Selline näeb välja IRIS-T SLM. Pihta sai selle üks või mitu raketi väljalasketoru, näitab avaldatud video. Foto: Boevaya mashina / Wikipedia

5. Vaata, kuidas ukrainlased hävitavad Kanada mürsuga venelaste haruldase õhutõrjesüsteemi

Ukraina väed hävitasid Hersoni oblastis Venemaa moodsa ja haruldase õhutõrjesüsteemi 9A331MDT Tor-M2DT. See on arktilisse piirkonda mõeldud maa-õhk-tüüpi rakettide ja hävitajate tõrjumiskompleks. Hinnalise õhutõrjesüsteemi likvideeris Ukraina 406. suurtükiväebrigaad Kanada abina saadud juhitava 155 mm kaliibriga mürsuga M982 Excalibur.

6. Ukrainlased ehitasid Vene droonirünnakute vastu ülilihtsa õhutõrjerelva

Venelaste kasutatavate odavate droonide vastu on liiga kallis tarvitada tavalisi õhutõrjerelvi, samas on Iraani droonid üsna aeglased ja lendavad madalal. Neid saab isegi raskekuulipildujaga alla lasta. Selleks ehitasidki Ukraina mehaanikud uutmoodi tõhusama relva: improviseeritud raamile kokku keevitatud Vene päritolu automaatrelvad AK-74. Videotes on näha üht sellist kuuest automaadist koosnevat relva, millega saab sihtida madalal mööda lendavaid aeglasi droone.

7. Venemaal lendavatele lennukitele anti kannibalismiluba

Vene lennutranspordiamet Rosaviatsia otsustas anda lennukiparandajatele loa kasutada varuosi teistelt maa peale jäänud lääne lennukitelt, et tagada kasutuses olevate lennumasinate töö. See tähendab, et mõnesid varuosi, mida tavaliselt asendati vaid uutega, võib nüüd võtta ka juba kasutatuna ja neid pärast kontrollimist paigaldada.

8. Vene lennufirma tahab hädamaandunud reisilennukiga põllult õhku tõusta

Venemaa lennufirma Ural Airlines kaalus mitut võimalust põllule pidama jäänud hädamaandunud reisilennuki Airbus A320 minema transportimiseks, kuid lõpuks otsustati sellega omal jõul õhku tõusta, eemaldades enne istmed, et stardikaal oleks väiksem. Mootor puhastati enne mullast ja rohust. Praeguseks pole õhusõiduk siiski oma kohalt veel liikunud.

Ural Airlinesi Airbus A320, mis oli sunnitud 12. septembril tehnilise rikke tõttu maanduma Siberis Novosibirski oblasti põllul, plaanitakse sealt omal jõul ära transportida. Praegu küll tundub, et lennumasin veedab eesoleva talve põllul.
Ural Airlinesi Airbus A320, mis oli sunnitud 12. septembril tehnilise rikke tõttu maanduma Siberis Novosibirski oblasti põllul, plaanitakse sealt omal jõul ära transportida. Praegu küll tundub, et lennumasin veedab eesoleva talve põllul. Foto: ALEXEY MALGAVKO

9. Mida kujutab endast moodne Vene sõjamasin Terminaator, mis Ukrainas otsa sai?

Ukrainlased lasid Kreminna lähedal õhku esimese Vene moodsa lahingumasina BMP-T Terminaator. Selliseid nähti Donbassis linnalahingutes alates eelmise aasta maist.

10. Kuidas võib juhtuda, et bensiin, mis on valatud klaasipesuvedeliku kanistrisse, süttib?

Süttib bensiiniaurude ja õhu segu. Bensiin aurab aga märkimisväärselt ka oludes, kus temperatuur on alla nulli. Klaasipesuvedeliku pakendid on reeglina polüetüleenist, millesse võivad tekkida sinna elektrit mittejuhtivate vedelike valamisel staatilise elektri laengud. Nii lihtne see ongi.

11. Vaata, kuidas lendab Ukrainas õhku venelaste termobaarilise relva raketiheitja

Venemaa kasutatav termobaariline ehk vaakumpomm on hirmus relv: see tekitab plahvatades tulekera ja vaakumi, mis hävitab läheduses kõik elusa ka maa-alustes käikudes ja ehitistes. Venelased on seda kasutanud Ukraina sõja algusest peale. Mitmikraketiheitja hüüdnimega Buratino, mis selliseid välja tulistab, sai Ukrainas Vuhledari lähedal täistabamuse ja selle laskemoon hävis põledes nagu tohutu ilutulestik.

12. Austraalia saatis Ukrainasse papist droonid hävingut külvama

Massilise droonirünnaku jaoks on tähtis, et suitsiididroonid oleksid võimalikult odavad. Austraalia firma teeb neid tavalisest papist ja saatis nüüd ühe partii ukrainlastele venelaste vastu sõdimiseks.

13. Vaata, kui kulukas on pidada elektriautot sisepõlemismootoril sõidukitega võrreldes

Kui kulukad on erinevatel kütustel töötavate autode soetamiskulud ja ülalpidamiskulud? Maksustamisreegleid arvestades on võimalik aru saada, millised koormised üht või teist tüüpi uue sõiduki soetamise ja pidamisega kaasas hakkavad käima.

14. Ekspert kommenteerib: Wagneri sõdalased kasutavad Donbassis uutmoodi varustust droonide vastu

Wagneri palgaarmee sõduri uutmoodi kiivrivarustuse kohta jagab selgitusi teabetarkvara arendava Eesti ettevõtte SensusQ ekspert Erik Markus Kannike: see suudab tuvastada tulejuhtimiseks kasutatavate droonide lasermõõtjate emissioone.

15. Mida kujutab endast ülitäpne kaugpomm GBU-39, mis võib ukrainlastele appi jõuda?

Üsna odavad, aga täpsed pommid USA-lt on GPSi järgi (või inertsiaalsüsteemiga) juhitavad ning lendavad välja kaheosalistena. Kõigepealt viib rakett lõhkekeha peaaegu kohale, siis pakitakse lahti tiivad ning teekonna viimase osa planeerib täppispomm vaikselt ja kütusevabalt juba iseseisvalt. Koordinaadid sisestatakse pommi enne raketiheitjast väljalaskmist. Just selliseid hakkasid ukrainlased kasutama sõjas okupantide vastu.

16. Ukraina droonpaat ikkagi jõudis Vene sõjalaeva külje alla

Avaldatud video põhjal pidi vähemalt üks kolmest Ukraina droonpaadist jõudma Vene sõjalaevani ja kui see ka plahvatas, nagu ette nähtud, pidi luurelaev «Ivan Hurs» saama olulisi vigastusi.

17. Titani katkiminek oli sellest oluliselt hullem – vaata videoid!

​Raudteetsistern on üsna tugev metallkonstruktsioon nii kaua, kuni see õhust tühjaks pumbata. Siis hakkab seda kokku suruma igale mahuti ruutmeetrile mõjuv 10-tonnine koormus. OceanGate'i süvasukelaparaadi Titan rõhukõlbmatuks muutunud süsinikkiust kestale mõjus sadu kordi suurem rõhk, mis tekitas ilmselt veel kiirema implosiooni ehk sissepoole suunduva plahvatuse.

18. Tšehhist saadetakse Ukrainasse HIMARSe, mis ongi mõeldud vaenlasele tabamiseks

Tšehhis toodab üks tehas täispuhutavaid batuute ja lossikesi, kuid Ukraina sõja ajal võtsid nad oma kaubavalikusse paar uut täispuhutavat atraktsiooni: Ukraina sõjas kasutatava USA abina saadud HIMARSi ja M270 mitmikraketiheitja täpse täispuhutavad koopiad, mille pihta saavad venelased oma kalleid rakette raisata.

19. Toorel jõul, mis Estonia külge pragusid rebis, on lihtsam seletus kui müstiline allveelaev

Tallinna Tehnikaülikooli professor Kristjan Tabri esitles arvutisimulatsioone, mis andsid kinnitust sellele, et rebendid Estonia keres on põhjustatud laevakere põrkest merepõhjaga.

20. USA võtab Abramsi tankidelt enne Ukrainasse saatmist salajase soomuse maha

Üks põhjustest, miks USA Abramsi tankide saadetised Ukrainasse viibivad, on ülisalajane soomus, millega ameeriklased ei anna oma lahingutehnikat isegi lähimatele liitlastele.

21. Vaata, kuidas odav droon hävitab Ukrainas kallid Vene raketisüsteemid

Mõnikümmend või mõnisada tuhat eurot maksev uitmoon ehk suitsiididroon leiab luuredroonilt saadud koordinaatidelt miljoneid eurosid maksvad raketisüsteemid ja saab nendega edukalt hakkama. Twitteris avaldatud videost on näha kahe Vene raketisüsteemi tabamist: TOR-M2 ja S-300.

22. Ukraina käsitöörakettide armee hakkab Vene õhutõrjet kurnama

Rahvaalgatusel loodava lihtsa raketi loojad usuvad, et kui paarkümmend sellist korraga välja saata, lipsavad need läbi mistahes vaenlase õhutõrjesüsteemist ning mõni ballistiline rakett jõuab ka sihtmärgini. Samal ajal aitab isetehtud rakettide parv kulutada vaenlase õhutõrjet ja sunnib kasutama kalleid õhutõrjerakette. Rahvaalgatusega loodav relv Trembita on selle vastu kasutatavate Vene õhutõrjerakettidega võrreldes 100–200 korda odavam.

23. Ukrainal võib olla nüüd rohkem tanke, kui Venemaal

Võrreldes sõja algusega on olukord muutunud: Venemaa muudkui kaotab tanke, Ukraina aga saab neid lääne abina aina juurde.

24. Uue põlvkonna vargpommitaja B-21 katselendu ei õnnestunud saladuses hoida

10. novembril märkas vabakutseline uudiste fotoajakirjanik Matt Harman taevas ulmelise välimusega lennuvahendit. Selgus, et tegemist on USA ülisalajase vargpommitaja B-21 Raider esimese katselennuga. USA õhujõudude kuuenda põlvkonna lennuvahendi kohta on teada veel väga vähe, seda tutvustati põgusalt aasta tagasi ilma tehnilistesse detailidesse laskumata.

10. novembril nähtud ülisalajane vargpommitaja B-21 Raider tegi oma esimesi katselende. Kuna see toimus päise päeva ajal ning pealtnägijate oht oli suur, siis arvatakse, et enam ei hoitagi tulevikutehnoloogiat nii kiivalt vaka all ja näidatakse seda juba päris avalikult.
10. novembril nähtud ülisalajane vargpommitaja B-21 Raider tegi oma esimesi katselende. Kuna see toimus päise päeva ajal ning pealtnägijate oht oli suur, siis arvatakse, et enam ei hoitagi tulevikutehnoloogiat nii kiivalt vaka all ja näidatakse seda juba päris avalikult. Foto: Gene Blevins / ZUMA / Scanpix

25. Eesti ettevõte toob turule miljonieurose superauto, mis on kurvis sama kiire kui konkurendid sirgel

Tehnoloogiaettevõtja ja endise Eesti vormelisõidu meistri Tõnis Vanaselja firma tõi avalikkuse ette Eesti inseneride loodud superauto Kalana, mille tellimiseks on juba pooleteiseaastane järjekord ja mille eesmärk on anda sõitjale Vormel-1 kogemus, olemata ise vormelipiloot. Postimees käis lähemalt uurimas, millega tegu ning mõistagi pani superauto suvel kinni ka siinsed kiiruskatsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles